Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Диджеи предлагат ЮНЕСКО да обяви техномузиката за културно наследство

Тя става символ на обединението на Германия и свободата след 1989 г., мотивират се инициаторите от „Rave the Planet“

В Берлин техномузиката се свързва с обединението на източната и западната половина на града след 1989 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Диджеи предлагат ЮНЕСКО да обяви техномузиката за културно наследство

В Берлин техномузиката се свързва с обединението на източната и западната половина на града след 1989 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Берлинската клубна сцена е популярна част от културния живот на германската столица и сега няколко диджеи търсят начин да я увековечат. Диджеите, някои от пионерите в жанра и създатели на известния фестивал „Парад на любовта“, са отправили предложение до немското правителство да лобира ЮНЕСКО берлинската техномузика да получи статут на културно наследство, съобщава „Гардиън“.

Ако организацията се застъпи за музикалния жанр и оцени неговата значимост, това ще затвърди значението ѝ за обединението на страната след 1989 г., смятат диджеите.

Кампанията е на „Rave the Planet“, група, сформирана от диджея и основател на „Парад на любовта“ Dr Motte. Диджеите предлагат на немското правителство да кандидатства с берлинското техно в списъка с нематериално културно наследство. В списъка обичайно намират място културни практики или обичаи, България например участва в него с Бистришките баби, нестинарството, чипровските килими и др.

Техно жанрът се ражда в Детройт през 80-те години, но намира широка публика в Берлин след падането на Стената. Ритмичният бас бързо се превръща в символ на обединението и свободата, започва да звучи в изоставени бункери, централи и фабрики и привлича слушатели и от двете страни на доскоро разделения град.

Днес обаче техносцената е изправена през предизвикателство, Ковид-пандемията заплашва оцеляването на „свободния, див и креативен Берлин“, коментира Алан Олдхайм, диджей от Детройт, който понастоящем живее и работи в Берлин.

„Протекция от ЮНЕСКО ще подкрепи стария дух – казва той пред „Обзървър“. – Толкова много клубове затвориха в седемте години, в които живея тук. В други градове това би се сметнало за естествен цикъл, но Берлин е различно място, където клубовете и творческата сцена са обменната монета на града.“

Подкрепата на ЮНЕСКО ще признае историческата ценност на клубната култура и ще донякъде ще разбие стереотипите, че това са храмове на хедонизма, незапомнящата се музика и дрогата, допълва Олдхайм.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах