СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дигитален колаж на неизвестен артист продаден за $70 млн.

Първият случай в „Кристис“, при който купувачът плаща с крипто валута

Дигиталният колаж бе продаден за много по-висока цена в сравнение с физически произведения на прочути художници. Снимка: „Кристис“ - Дигитален колаж на неизвестен артист продаден за $70 млн.

Дигиталният колаж бе продаден за много по-висока цена в сравнение с физически произведения на прочути художници. Снимка: „Кристис“

Дигитален колаж на непознатия артист с псевдоним Бийпъл бе продаден за 70 млн. долара и нареди автора му сред тримата най-скъпопродавани живи творци, отбелязва „Кристис“. Продажбата е безпрецедентен случай, в който дигитална творба се продава на много по-висока сума от физическите произведения на добре познати артисти, пише „Гардиън“.

„Everydays: The First 5,000 Days“ представлява колаж от 5 хил. дигитални снимки, правени от Бийпъл всеки ден от май 2007 г. насам. Това е първото дигитално произведение, което се продава от голяма аукционна къща, посочват от „Кристис“, както и първият път, в който новият собственик плаща цената с крипто валута. Около 22 млн. потребители са проследили продажбата онлайн през сайта на тръжната къща, наддавали са хора от 11 страни.

Бийпъл, чието истинско име е Майк Уинкълман, коментира в Туитър:

„Творците използват хардуер и софтуер за създаването на произведения на изкуството и разпространяването им в интернет в последните двадесетина години, но досега нямаше начин произведенията да се притежават и колекционират. Вярвам, че ставаме свидетели на началото на следващата глава в историята на изкуството: дигитално изкуство“.

За да се потвърди автентичността и авторството на творбата, е използван специален незаменяем жетон NFT, който доказва, че колажът е истински посредством блокчейн технология. Жетоните са популярни в последно време в онлайн продажбите на дигитални стоки, особено когато заплащането се извършва с крипто валута и се използват като доказателство, че дадено произведение е единствено по рода си. Тяхната цел е да се избегне един от проблемите на дигиталните арт колекции – притежанието на нещо, което може да бъде лесно и безкрайно пресъздавано.

Жетоните се използват и за други „произведения“ – наскоро Джак Дорси, собственикът на Туитър, превърна първия си пост в социалната мрежа в жетон и наддаването за него достигна 2,5 млн. долара. Приходите от продажбата ще отидат за дарения, обеща Дорси. Преди това блокчейн компания купи произведение на Банкси, изгори го и създаде дигитална негова версия, използвайки жетона.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg