Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дигитален паметник на Григор Пърличев говори на македонски в Охрид

Изкуствен интелект е част от технологията на „смарт скулптурата”

Виртуалният Григор Пърличев „говори” с минувач в Охрид. Снимка: Стопкадър от видеото - Дигитален паметник на Григор Пърличев говори на македонски в Охрид

Виртуалният Григор Пърличев „говори” с минувач в Охрид. Снимка: Стопкадър от видеото

Дигитален паметник на Григор Пърличев бе поставен в центъра на Охрид, съобщават македонски медии. „Смарт скулптурата” е разположена на Площада на изкуствата. Според кмета на Охрид Кирил Пецаков, това е „уникално футуристично изживяване за гражданите и посетителите на Охрид”.

Представената холограма е интердисциплинарен проект, в който се преплитат решения от областта на изкуствения интелект, холографията и виртуалната реалност. За виртуалния модел на персонажа са използвани оригинални снимки, обработени с помощта на съвременни методи за реконструкция на виртуални герои. Цялата технология е разработена на суперкомпютъра NVIDIA DGX, разположен в лабораториите на частния Институт за експоненциални технологии Sefidanis в Охрид.

„Григор Пърличев е изключителен македонски възрожденец с международно признание. Чрез интелигентния паметник, показващ дигиталния Пърличев, Охрид получи своя архетип. Задачата му ще бъде чрез изкуствения интелект да защитава и поддържа местния диалект и да бъде популяризирано творчеството му”, заяви проф. Анис Сефиданис, чиято компания създаде иновативната система на паметника.

Виртуалният паметник, който съживява образа и делото на Григор Пърличев, ще бъде достъпен денонощно. Засега аватарът комуникира на македонски език, но в бъдеще ще бъде включен симултантен превод на няколко световни езика.

Пърличев е един от най-дейните участници в борбите за въвеждане на български език в училищата и черквите в града през 60-те години на XIX век. Той е и първият преводач на Омировата „Илиада” на български език, затова и в Охрид го наричат „Втория Омир”. Енциклопедията на Македонската академия на науките и изкуствата го нарича „най-голямото име на македонската литература през XIX век“. В творчеството си самият Пърличев се определя като българин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС