POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дийп Пърпъл“ с гласа на „Айрън Мейдън“

Брус Дикинсън с концерт „за група и оркестър“ в София, посветен на Джон Лорд

Брус Дикинсън през юни 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Дийп Пърпъл“ с гласа на „Айрън Мейдън“

Брус Дикинсън през юни 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брус Дикинсън, фронтмен на „Айрън Мейдън“, ще гостува в София за необичаен концерт. Рок певецът ще излезе пред родната публика на 18 март 2023 г. в Зала 1 на НДК за събитие, посветено на музиката на „Дийп Пърпъл“ и по-конкретно на един от основателите на групата – пианиста Джон Лорд.

Концертът „за група и оркестър“ ще се състои с участието на Джон О’Хара – клавишни („Jethro Tull“), Таня О’Калахан – бас („Уайтснейк“), Кайтнер З. Дока – китара („Ian Paice Band“), Бернхард Велц – барабани. Те ще си партнират със симфоничния оркестър на „Кантус Фирмус“. Диригент на събитието ще бъде Пол Ман, дирижирал Лондонския симфоничен оркестър и Кралската филхармония на Ливърпул, както и близък приятел на Лорд.

Заедно музикантите ще празнуват приноса на маестро Лорд като забележителен оркестров и рок композитор. Известен с новаторската си работа в съчетаването на рок с класически и барокови форми, Джон Лорд, един от основателите на „Дийп Пърпъл“, оставя свой отпечатък и с участието си в „Уайтснейк“, на които, по думите му, изписва „ореол“ и изглажда блус-рок звученето на групата, „Paice Ashton Lord“, „The Artwoods“ и „The Flower Pot Men“. Маестрото е приет посмъртно в Залата на славата на рокендрола на 8 април 2016 г. като член на „Дийп Пърпъл“.

Дикинсън познава добре музиката на „Дийп Пърпъл“ и споделя, че още от тийнейджър е почитател на групата. По-късно между него и хората от „Пърпъл“ възниква приятелство, а двамата с Лорд обсъждат съвместни музикални идеи.

„Джон беше голям джентълмен, двамата бяхме близки приятели – припомня си Дикинсън. – Имахме всякакви луди планове, включително да тръгна на турне с него, да пея песни на „Дийп Пърпъл“ с оркестър… Но неговата смърт сложи край на всичко. Много ми липсва. Той беше прекрасен човек“.

Джон Лорд си отиде през 2012 г., след като през 2011 г. е диагностициран с рак на панкреаса. През 1968 г. участва в основаването на „Пърпъл“ и в първите години е считан за неин лидер. Свързван е предимно с добавянето на орган в песните от хардрок периода на формацията и работата му се възприема като съществена за ранното развитие на хеви метъла. Лорд се оттегля от „Пърпъл“ през 2002 г., след което се посвещава предимно на класическата музика.

Последно Дикинсън гостува у нас през юли 2022 г. заедно с „Айрън Мейдън“. А Джон Лорд слушахме с оркестъра на Пловдивското оперно-филхармонично дружество в Античния театър в Пловдив през 2009 г. и със Софийската филхармония през 2010 г. в Зала 1 на НДК. И двата концерта бяха дирижирани от Найден Тодоров.

Билетите за концерта на 18 март вече са в продажба онлайн на цени от 80 до 140 лв. Налични са и ВИП места на цена от 200 лв.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg