Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дикенс в България, само привидно чужденец

Владимир Трендафилов изследва въплъщението на един английски класик в родната литература

Чарлс Дикенс (1812-1870) - Дикенс в България, само привидно чужденец

Чарлс Дикенс (1812-1870)

До каква степен Чарлс Дикенс е достигнал до България и как се е въплътил в българската книжнина? Тези отговори дава новата книга на Владимир Трендафилов „Употребите на британския ментор: рецепцията на Чарлс Дикенс в България“, която ще бъде представена на 5 март в Софийския университет.

Dikens-cover

Изследването се занимава с въпросите бил ли е наистина Дикенс в България, кога е бил превеждан у нас, колко и как, наясно ли сме до каква степен литературното му тяло е вградено в българската книжнина.

Името и творчеството на Чарлс Дикенс (1812 – 1870) и до днес е обвито с митове в нашата литературна традиция. Целта на книгата на Трендафилов е именно да ги развенчае, да попълни белите петна и да проследи развоя на българската литература чрез един трайно настанил се в нея гост, който само привидно изглежда като чужденец.

Събитието ще бъде на 5 март, четвъртък, в зала 2 на СУ „Св. Климент Охридски“, началото е в 18 часа. Думи за книгата ще кажат проф. Милена Кирова и доц. Мария Пипева. „Употребите на британския ментор: рецепцията на Чарлс Дикенс в България“ се издава от „Колибри“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg