Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Димитър Кърнев за провала на „Орфея“: Музикантите са цървули

Некачествени хора се натискат да правят фестивала и дискредитират нашата професия пред обществото

„Умрял е някой да й придобива фестивала...“, ядосва се Димитър Кърнев на обясненията на Дариана Генова. - Димитър Кърнев за провала на „Орфея“: Музикантите са цървули

„Умрял е някой да й придобива фестивала...“, ядосва се Димитър Кърнев на обясненията на Дариана Генова.

Инициативен комитет за спасяването на „Златният Орфей“ бе създаден в родната музикална гилдия с цел да се разграничи от организаторката на фестивала Дариана Генова, която е на път да провали завръщането на легендарния форум, създаден преди 50 години. Събитието трябва да започне на 31 август в Слънчев бряг, но в последния момент стана ясно, че липсва огромна сума за провеждането на „Орфея“.

При опит да се свържем с Генова – председател на Фондация „Генко Генов“, вдовица на дългогодишния ръководител на фестивала, се оказва, че тя е затруднена да отговори на въпроса ще се проведе ли в крайна сметка събитието. Преди дни пред „Площад Славейков“ Дариана Генова отговори така: „Вървим към „не“, но очаквам някаква реакция от държавните институции.“ (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА)

Потърсихме позицията и на един от музикантите, подкрепили Инициативния комитет за спасяването на „Златният Орфей“ – Димитър Кърнев, китарист на група Д2.

– Ще го има ли „Златният Орфей“ тази година, или няма да го има, г-н Кърнев? Вие сте в Инициативния комитет за спасяването на фестивала, ще бъде ли спасен? 

– Нямам никаква представа ще има ли фестивал и не мога да кажа, че това ме интересува кой знае колко. Просто следя нещата отстрани. Името ми се появи в подписка за спасяването на фестивала, защото Кристина Белчева ме покани. Обади ми се една вечер и ми каза, че Дариана Генова няма пари да проведе фестивала и е пред провал. Предложи да се включа в подписката за спасяването на „Златният Орфей“ и приех – защото я познавам като добър човек. Честно казано, за в бъдеще не бих позволил на никого да ми ползва името за каквото и да е.

– Наясно ли сте какво и защо се случва около фестивала, защо е пред провал?

– Не съм наясно – знам толкова, колкото и вие. Като човек, който има опит в организирането на подобни събития, струва ми се, че текат някакви процеси, предварителни кръгове със селекция на песните, а не е било ясно кой ще го финансира.

– Дариана Генова твърди, че има тайни спонсори с нечистоплътни намерения да придобият фестивала…

– Тези приказки ми изглеждат много глупави – умрял е някой за този фестивал! Какво значи да го придобие?! Аз примерно като правя събитие или турне, спонсорите са ми ясни и всичко тече в предварително очертани граници. А за „Златният Орфей“ не сме чули някоя компания да е обявила, че проявява интерес да го подкрепи. Така че според мен са тръгнали да го правят само на голи обещания за пари. Това са несериозни неща… Дано се оправят.

– Защо се стигна до провала със завръщането на „Златният Орфей“?

– Защото музикантите са цървули. Както се случи и преди няколко месеца, когато Рут Колева скочи срещу Саня Армутлиева – изложихме се по най-долен начин, същото става и сега. Разказаха ми как по БНТ от една страна излиза тази госпожа (бел. ред. – Дариана Генова), от другата Пейо Пеев, Васко Ампа и някакви хора, които сами по себе си нямат авторитет, меко казано.

– Зад този провал само липсата на професионализъм ли виждате?

– Това са некачествени хора, които се натискат да правят нещо с цената да дискредитират нашата професия пред обществото. Те нямат място сред нас.

– При тези условия трябва ли да бъдат правени по-нататъшни опити да бъде възкресяван „Златният Орфей“?

– Защо не? Това е хубав естраден фестивал, превърнал се в традиция. Но нека да го правят читави хора, а не някакви смотаняци.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90