Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Димитър Коцев-Шошо: 20 произволно избрани души от протестите ще управляват държавата по-добре

Наблюдаваме най-долните последни ходове на едно управление, което тотално е загубило почва под краката си, каза режисьорът в „Панорама“

„Основният въпрос е липсата на морал, на тоталните лъжи, в които живее политическата класа абсолютно безнаказано“, каза Димитър Коцев-Шошо. Снимка: Стопкадър от „Панорама“ - Димитър Коцев-Шошо: 20 произволно избрани души от протестите ще управляват държавата по-добре

„Основният въпрос е липсата на морал, на тоталните лъжи, в които живее политическата класа абсолютно безнаказано“, каза Димитър Коцев-Шошо. Снимка: Стопкадър от „Панорама“

Политическите процеси в България са крайно неискрено представление, което лично мен ме обижда, заяви режисьорът и сценарист Димитр Коцев-Шошо в предаването „Панорама“ в петък, 9 октомври. Той посочи останалите гости в студиото – представители на ГЕРБ, БСП и ДПС – и заяви, че репликите им тази вечер в студиото са същите като преди 5-6 години, само че преди са били произнесени от друга част на политическия спектър. И интелектуалците, подписали Отвореното писмо с искане за оставка на правителството, парламента и главния прокурор, помнят всичко това.

Димитър Коцев бе поканен в „Панорама“ като представител на интелектуалците, подписали Отвореното писмо. На въпрос на водещия Бойко Василев кой ще дойде след оставката и какво очаква да стане, Коцев отвърна:

„Това ще се види след оставката. В момента наблюдаваме пълен упадък на морала на политическия живот, пълна липса на политики, пълна липса на конкретни дейности в интерес на държавата, всичко е тяснопартийни интереси и препозициониране в тази суматоха.

Основният въпрос е липсата на морал, на тоталните лъжи, в които живее политическата класа абсолютно безнаказано, защото за лъжите, които се изричат ежедневно от управляващи – под управляващи имам предвид не само правителството, а и целия парламент, защото там е един сивоч от съгласие, който ако не бяха тръгнали протестите, изобщо нямаше да се размъти, щеше да си стои сивичко… – ако едно 6-7-годишно дете изрече нещата, които те говорят, такъв шамар зад врата ще изяде от майка си… Защото това, което казват, са тотални лъжи, които всички знаем – това тук е обличане на лъжите за телевизора, а реално всички хора знаят какво се случва“. 

Да искаш морал не е ли трудна задача, попита Бойко Василев. На това Коцев отвърна, че моралът в политиката е нещо много просто – политиците да гарантират честни правила на играта за всички. Но по думите му се вижда пределно ясно, че правилата не са гарантирани и моралът е нарушен.

А защо изведнъж, точно сега, всичко е станало нетърпимо, а не преди 2-3-10 години?

Според Шошо много хора в началото на управлениието на Бойко Борисов са се подлъгали от идеята, че той би могъл „въпреки своето мъгляво минало, да се култивира, събирайки се с интелигентни хора“.

„Оказа се, че той успя с 200 – по неговия израз – да вкара политиката в манталитета на някакви квартално-бандитски отношения, които станаха с годините твърде видими. А защо сега? В последните години се изливат европейски средства е доста удобно – това помага на популизма и на тези глупави приказки за магистрали и метро, което е абсолютният минимум, от който трябва да тръгнем“, каза Коцев.

Как обаче Бойко Борисов изведнъж е станал нетърпим, попита Василев. Според Коцев това не е станало изведнъж, а след „натрупване на факти, случки, политики, начин на поведение, опростачване на държавата“, това се е случило постепенно и днес е станало видимо.

„Най-голямото престъпление на това управление е, че свали общото ниво на интелекта във властта. Не може да се управлява с неинтелигентни хора, така както не може да се отиде на световно първенство с куц еднорък боксьор, няма как, ще ни бият. Затова сме на последно място в Европа по всички показатели, освен по смъртност. Каквото и да ми говорят сега за доклади, проценти – всеки го знае това.“

Дали обаче това, което искат интелектуалците, е желано и от народа, попита Василев.

„Аз съм бил на протестите и видях достатъчно хора, и искам да ви кажа, че произволно избрани 20 души от тях ще са по-добро правителство от това, което ни управлява в момента“, заяви Коцев.

По думите на режисьора, правителството, което управлява от 10 години, използва за бушони вече политици „трета цедка“, за да се задържи.

„За мен е необяснима липсата на свян, защото е видимо, че няма нормален човек, който да смята управлението за свястно. Ако се намери човек, който започне да увърта на тази тема, леко да му разчоплите боята и отдолу ще се видят точно неговите зависимости“, каза Коцев.

Режисьорът подчерта, че не е политик и не е дошъл в студиото да говори за политики, „защото политиките нямат място, докато не се адресират големите проблеми – и те са свързани с липсата на морал, абсолютно видим за всички“.

„Изтъркахме си обувките да ходим по площада… това са хора, които имат ясно виждане защо го правят. И е доста обидно в тези моменти да се дават подаяния на пенсионери и детски надбавки. Това е толкова долно, че не ми се говори. Това са най-долните последни ходове на едно управление, което тотално е загубило почва под краката си.“ 

Цялото интервю на Димитър Коцев – Шошо в „Панорама“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах