POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Димитър Маринов: Очарован съм от действията на българите

Актьорите трябва да са на първа линия в борбата срещу коронавируса, също като медицинските работници, полицаите и военните

Димитър Маринов се надява, че в края на април ще може да се види с трупата, записана в неговата актьорска академия в НДК. Обмислял и онлайн часове. Снимка: Стопкадър/Нова - Димитър Маринов: Очарован съм от действията на българите

Димитър Маринов се надява, че в края на април ще може да се види с трупата, записана в неговата актьорска академия в НДК. Обмислял и онлайн часове. Снимка: Стопкадър/Нова

„Очарован съм от действията на българите“, заяви Димитър Маринов по отношение на мерките, предприети от правителството за ограничаване разпространението на коронавируса. На 27 март, Международния ден на театъра, актьорът гостува в сутрешното предаване на Нова, откъдето поздрави колегите си и ги посъветва да не се притесняват, че в момента не играят пред публиката, защото хората „имат нужда“ от тях. Въпреки че нямат възможност да работят, актьорите, също като медицинските работници, пожарникарите, полицаите и военните, трябва да са на първа линия в борбата със заразата, смята Маринов.

В крайна сметка всеки един от нас трябва да е на първа линия, както всеки един от вас и всеки един в момента е на първа линия“, обърна се към журналистите в студиото актьорът.

Маринов, станал известен у нас покрай ролята си в оскаровия филм „Зелената книга“, е в България, за да води актьорска академия в НДК. Междувременно бе поканен за участие и в предаването „Като две капки вода“. Карантината го завари у нас, но Маринов решил да не се връща при семейството си в САЩ, въпреки че от там са му дали прозорец от 24 часа, в който ще го приемат обратно.

Вижте още: ДИМИТЪР МАРИНОВ С АКТЬОРСКА АКАДЕМИЯ В СОФИЯ

Не се стряскам панически от ситуацията. Благодарение на новите технологии се виждам със семейството си. И друг път съм отсъствал от дома, понякога за месец. Този път ще е значително по-дълго, но има неща в живота, които за мен са много по-важни“, заяви Маринов.

В „Капките“ той не работи на договор, продуцентът Маги Халваджиян обещал да му изплати хонорарите, така че актьорът е бил свободен да се прибере.

Но за мен това е въпрос на достойнство, на престиж и не само – това е въпрос на това, което съм аз и моята мисия като актьор“, коментира Маринов.

Колкото до мерките за сигурност у нас и в САЩ, Димитър Маринов сподели, че американците са подложени на същите ограничения като нас. Разликата е, че Доналд Тръмп е дал свободата на губернаторите на всеки щат да решат до каква степен да затворят границите си за останалите щати.

Американците са много сплотени. Аз преживях в САЩ 11 септември – каза актьорът. – Това, което е типично за тях в такива ситуации, е, че те буквално работят като един. Ние си имаме своите страхове, но е нормално. Смятам, че страхът е усещане, не бива да се превръща в състояние, защото тогава идва паниката, а тя е най-лошият съветник за здравия разум.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg