Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Димитър Маринов представя „Зелената книга“ на „София филм фест“

Освен във филма на Питър Фарели, актьорът влиза в главната роля в българския „Снимка с Юки“

От ляво надясно: Махершала Али, Димитър Маринов, Майк Хатън и Виго Мортенсен. Снимка: Личен архив на Димитър Маринов - Димитър Маринов представя „Зелената книга“ на „София филм фест“

От ляво надясно: Махершала Али, Димитър Маринов, Майк Хатън и Виго Мортенсен. Снимка: Личен архив на Димитър Маринов

Димитър Маринов, българският актьор с роля във филма „Зелената книга“, ще представи лично продукцията на режисьора Питър Фарели в рамките на „София филм фест“, който ще се проведе от 7 до 28 март. „Зелената книга“ се радва на добри отзиви от критиката, вече има три награди „Златен глобус“, БАФТА за актьора в главната роля Махершала Али и бе номиниран за „Оскар“ в пет категории, включително за най-добър филм.

В „Зелената книга“ главните роли са поверени на двукратно номинирания за „Оскар“ Виго Мортенсен и носителя на златна статуетка Махершала Али. Сюжетът разказва за Тони – Уст(н)ата – Валондала (Мортенсен), шофьор и бодигард на пианиста Дон Шърли (Али). Филмът е провокиран от истински събития, действието се развива в началото на 60-те години на миналия век, докато дуото обикаля из „дълбокия Юг“ на Щатите. Вдъхновен от истинско приятелство, „Зелената книга“ описва зараждането на неочаквана дружба между тези две така различни личности. Прототипите на главните герои, Дон и Тони, си отиват от света през 2013 г., в рамките на няколко месеца.

„Зелената книга“, дала заглавието на филма, представлява специален сборник с хотели и места за хранене и забавление, които са безопасни за афроамериканци, създаден за улеснение на цветнокожите в Америка.

Димитър Маринов е в ролята на Олег, руски челист – един от триото на Дон Шърли. В официалния трейлър го виждаме 3 или 4 пъти в две различни сцени.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Научих от Питър Фарели, че цял живот е мечтал да режисира драма и когато този сценарий се появява пред него, първото нещо, което вижда, е надеждата – коментира Маринов пред екипа на „София филм фест“. – Надеждата с подадените ръце, как това се случва още по времето на най-тежките репресии над афроамериканците в САЩ през 60-те години – именно това грабва неговото внимание, силата на надеждата и възможността на едно истинско приятелство, което се ражда между два абсолютно противоположни характера.“

Критиката е впечатлена от филма, който в актива си вече има 47 награди, една от които е признание от публиката в Торонто, където бе и световната премиера на продукцията.

На въпрос какво е чувството критиката в Америка да говори за филм с твое участие, Маринов отговаря:

„Уникално е усещането, наистина, изпитваш гордост, че си свършил добре работата си и тя е оценена… Стъпвайки на червения килим в Холивуд с такъв филм, искам да заявя на всички свои колеги и приятели, че в света на изкуството има място за всички. Ако си достоен, можеш и искаш – пробвай! Няма нищо страшно. Поне 70% зависи от теб!“.

Димитър Маринов играе във филма „Снимка с Юки“ – игрален дебют на българския режисьор Лъчезар Аврамов, по разказ на Мирослав Пенков. Сюжетът разказва за Георги (Руши Видинлиев) и съпругата му, японката Юки (Кики Сугино). След поредица неуспешни опити да имат дете, двамата се решават на процедура инвитро в България. В опит да осигури спокоен живот на съпругата си, Георги я води в селото на баба си и дядо си. Но там двамата стават участници в пътен инцидент, последиците от който преобръщат животите им.

Димитър Маринов се появява в сюжета като следователя майор Антонов.

„Това е човек, който има сърце, душа и разум, и въпреки закостенелостта си, може да бъде променен – той може да направи онова, което моралът в даден момент изисква от него. Най-много ме впечатли в ролята способността на моя герой, въпреки традициите в службата, да погледне от другата страна, зад ъгъла, и да види един друг свят. А след това и да вземе важно решение, което да спаси младите хора – затова най-вече приех тази роля – обяснява Маринов. – Със сигурност мога да кажа, че българската публика е значително по-критична и образована от американската.  Образованието и интелектът на българите са много по-високи от по-голямата част на хората в Съединение щати – това не е тайна. Очаквам от срещите ми с публиката в София да ми се зададат доста въпроси – и професионални, и персонални, които да са провокиращи – очаквам го, готов съм! С огромно нетърпение очаквам да се срещна със зрителите в България!“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3