Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Димитър Радичков уволнен от Университетското издателство

Директорът не спазвал Закона за обществените поръчки, временно за шеф е назначен Валери Стефанов

От СУ твърдят, че Димитър Радичков не е изпълнил възложените му основни задължения. Снимка: БГНЕС - Димитър Радичков уволнен от Университетското издателство

От СУ твърдят, че Димитър Радичков не е изпълнил възложените му основни задължения. Снимка: БГНЕС

Синът на Йордан Радичков, Димитър, е дисциплинарно уволнен като директор на Университетското издателство към СУ „Св. Климент Охридски“, съобщи „Офнюз“, позовавайки се на свои източници.

Радичков ръководи издателството от 2011 г. Той е получил заповедта за освобождаването си на 25 април. Пред онлайн изданието Димитър Радичков е потвърдил новината, като е посочил и че не е имало предварителен разговор с ректора проф. Анастас Герджиков.

От отдела за връзки на обществеността на Университета са посочили, че уволнението е заради „неспазване на Закона за обществените поръчки“.

„Служителят е одобрил разходи по 51 броя фактури за периодични доставки с предмет: „Офсетови плаки и проявители за термални пластини през отчетната 2016 г.“ в размер на 137 124,94 лв., в нарушение на предвидените в Закона за обществените поръчки изисквания и процедури за доставки – посочват в отговора си до „Офнюз“ от ВУЗ-а. – С това нарушение Д. Радичков е нарушил трудовата дисциплина по чл. 190, ал. 1, т. 7 и чл. 187, ал. 1, т. 7 от Кодекса на труда.“

От СУ твърдят още, че Радичков не е изпълнил възложените му основни задължения, съгласно които „директорът се „грижи за финансовото състояние и контролира финансовата дейност на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ и „обезпечава точното и ефективно приложение на всички нормативни документи, отнасящи се до книгоиздателската дейност“, с което е нарушил трудовата дисциплина по смисъла на чл. 187, ал. 1, т. 3 и т. 10 от Кодекса на труда“.

За временно изпълняващ длъжността директор на 27 април е назначен проф. Валери Стефанов. Той ще изпълнява длъжността до назначаване на нов ръководител след провеждане на конкурс.

Междувременно от СУ изискват от него и да „установи пропуските в дейността на Университетско издателство и да предложи решения за отстраняването им, както и за повишаване на финансовата ефективност на работата на издателството“, съобщава още изданието.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС