Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Димо Алексиев на предела – от голия Калигула до Йовков в униформа

Защо актьорът изпусна ролята на Васил Левски?

Ролята на Калигула стана актьорската визитка на Димо Алексиев. - Димо Алексиев на предела – от голия Калигула до Йовков в униформа

Ролята на Калигула стана актьорската визитка на Димо Алексиев.

Да е на границата и да я отмества, като че ли е обичайното състояние на актьора Димо Алексиев. Всичките му професионални изяви са такива и предизвикват отзвук, независимо дали с положителен или отрицателен знак. Преди години разбуни духовете в спектакъла на Явор Гърдев „Калигула” по пиесата на Албер Камю във Варненския театър. Ролята на императора всеки път пращаше Димо на предела на физическото и психическо натоварване и той многократно отместваше собствените си граници на издръжливост и концентрация. Актьорското му постижение беше изключително, но за съжаление вниманието беше съсредоточено не толкова в играта на Димо, колкото в голотата му.

Димо Алексиев в образа на Калигула в едноименната постановка на Явор Гърдев

Димо Алексиев в образа на Калигула в едноименната постановка на Явор Гърдев

Ролята на Калигула стана негова визитка – донесе му награда „Аскеер” за изгряваща звезда и го прати в щатния състав на Народния театър. Алексиев изкара два сезона на академичната сцена в очакване да му се случи професионална задача-предизвикателство. Накрая търпението му излезе от граници и напусна.

„Не ми даваха роли. Когато ме поканиха, говорихме за определени неща, но от обещаното нищо не се случи. В Народния има ужасно много плява. Хората там са спрели развитието си, стигнали са до едно ниво и вече продават един и същ продукт. Но много харесвам Валентин Ганев” – така актьорът коментира ситуацията в най-престижния театър преди години. Онези от колегите му, които го карат на „доизживяване” с малко роли, но на сигурна заплата, не му простиха подобна откровеност.

Месеци след това Димо чу ново обвинение – че е минал всякакви граници на приличието с откровението, че Левски е само една роля, с нищо по-различна от всяка останала. Той трябваше да играе Апостола във филма на Максим Генчев и дори започна снимки, но няколко месеца след завъртането на клапата режисьорът го освободи от продукцията. Уж заради желанието на спонсора на лентата друг да сложи расото на Дякона. Димо не бил подходящ, защото преди това изиграл изнасилен гей в сериала „Седем часа разлика”, гласят най-развинтените коментари във фейсбук.

Актьорът в образа на Васил Левски

Актьорът в образа на Васил Левски

Актьорът не показа да се е впечатлил от „народното” недоволство, а продължи да работи по собствения си проект „Буря” от Александър Островски, чийто сърежисьор е заедно с половинката си Ана Топалова. Представлението видя бял свят миналата година на сцената на Руския културно-информационен център.

След това Димо се разписа с участие в сериала „Секс, лъжи & TV”, който мина със съмнителен успех в ефира на Tв7.
Сега БНТ зарибява зрителите с трейлъра към новата си поредица „На границата” и най-изразителното лице в кадрите е това на Димо Алексиев. Ще го гледаме в ролята на Йордан Йовков, но не в писателски костюм, а във военна униформа. Както е известно, авторът на „Албена” и „Боряна” участва в три войни. В Балканската и Междусъюзническата е командир на рота, през Първата световна е граничен офицер край река Места, а след това става военен кореспондент от Южния до Северния фронт.

Димо Алексиев не можа да се хареса на продуцента в образа на Васил Левски, но за късмет веднага получи роля на друга историческа личност - Йордан Йовков.

Димо Алексиев не можа да се хареса на продуцента в образа на Васил Левски, но за късмет веднага получи роля на друга историческа личност – Йордан Йовков.

Именно разказите му „По Места” са в основата на сценария на Димитър Стоянович за сериала „На границата”. Режисьор на продукцията е Станимир Трифонов, а сред участниците в нея, освен Димо Алексиев, са и Мартин Димитров, Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов и Росица Обрешкова.

Какъв е резултатът от работата им и дали Димо отново ще надскочи себе си, ще видим през октомври, когато БНТ ще завърти сериала.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90