Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Димо от група P.I.F. почина от Ковид-19

Димо Стоянов (1975 - 2020). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Димо от група P.I.F. почина от Ковид-19

Димо Стоянов (1975 - 2020). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 45 г. почина вокалистът на група P.I.F. Димо Стоянов, научи „Площад Славейков“ от негови близки. Смъртта му е настъпила от Ковид-19.

Димо постъпи в болница с коронавирус и на 9 декември бе оповестено, че търсят за него донор на кръвна плазма от група 0+ и още същия ден бе намерен доброволец. От дълги години Стоянов имаше и проблеми със сърцето.

Димитър Стоянов е роден във Варна през 1975 г. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ. Заедно с Иван Велков създават музикална група през 1992 г., озаглавена „Resemblence“. От 1992 г. групата се нарича P.I.F. (Patriots In Fashion). Първия си албум издават през 2000 г. – „P.I.F.“, в който звучат песни, които феновете им обичат и до днес – „Приказка“, „Колело“ и „Пътуване“. Следват още четири албума, последният се нарича „P.I.F.5“. В началото на 2019 г. Димо и останалите от групата пресъздават историята на P.I.F. в музикален спектакъл – „Кой прибира сутрин звездите“, на сцената на Театър „Азарян“. Темите на това представление бяха още детството, самотата, славата, любовта и магията да си родител. Няколко месеца по-късно Димо става родител за втори път, съпругата му ражда отново дъщеря. На първата той посвети една от най-хубавите си песни – „Огън“.

„Най-големите хора, според мен, също [като мен] се имат за Господин Никой. Това е най-важното – да се съхраниш, защото иначе ставаш смешен и нелеп. Никой не е по-голям от нищо друго, всички сме равни, еднакви и различни само в мислите си“, каза Димо в интервю за „Площад Славейков“ през 2019-а.

Предлагаме ви откъс от този разговор:

– Кой е Вашият бог?

– Вселената, естествено. Всички онези хора, които си казват: „Абе, аз не вярвам, ама има нещо“ – за това нещо говорим. Само че това Нещо е с много голяма главна буква.

– Усещали ли сте неговият пръст да Ви побутва?

– Постоянно, нон-стоп, всеки ден.

– Днес, например, или вчера, или този месец разтърси ли Ви с нещо?

– Със събуждането на дъщеря ми всяка сутрин, защото появата на всеки един човешки живот е негов пръст, така че Господ непрекъснато е около нас. Той постоянно присъства, когато се измисля някаква песен, когато има някаква креативност. Много грешно е човек да казва: „Виж какво измислих!“. Не си го измислил, дали са ти го. Ние по този начин си ги коментираме нещата, защото са ясни – ако започнеш обаче да го манипулираш, да започнеш да го обръщаш в своя полза и да си ядеш предварително десерта, кранчето рязко спира…

ДИМО ОТ P.I.F.: ВСЕКИ ОТ НАС Е Г-Н НИКОЙ

„Площад Славейков“ изказва съболезнования на семейството на Димо, ще го помним!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg