POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Би Би Си откри наш Динко

Британската медия посвети обширен репортаж на Вълев, обявен у нас за супергерой. Кандидатът за покръстител Божидар Димитров също привлече вниманието

„29-годишният Динко Вълев е мускулест полупрофесионален борец с бръсната глава и безцеремонно поведение.“ Снимка: Христо Русев / Би Би Си - Би Би Си откри наш Динко

„29-годишният Динко Вълев е мускулест полупрофесионален борец с бръсната глава и безцеремонно поведение.“ Снимка: Христо Русев / Би Би Си

Да си от малка и неизвестна на запад страна и да станеш тема на подробен репортаж на Би Би Си определено е нещо, с което си струва да се похвалиш. Това навярно прави в момента и Динко Вълев от Ямбол – редом до клипчетата с ативету (както сам си го нарича) и натръшканите бежанци той навярно споделя и материала на реномираната британска медия, в която е описан като „българския доброволец и ловец на мигранти“.

Дивото куче Динко отдавна не е само местен супергерой, както го нарече водещ в национална телевизия. Преди дни той и самоотвержените му действия бяха отразени в „Дейли Мейл“. Но ако таблоидът все пак има спорна репутация, Би Би Си е медия с авторитет. В момента нейната аудитория по цял свят чете за татуираните гърди на българина ксенофоб, поел закона в свои ръце – с одобрението на мнозина от своите сънародници.

Предлагаме ви пълния текст на журналиста Матю Брънуейзър от Би Би Си.

Български търговец на автобусни резервни части се превърна в национална знаменитост, след като започна да патрулира по турската граница „ловувайки“ мигранти. Много българи аплодираха това, че поема закона в свои ръце, но други са дълбоко обезпокоени.

„България се нуждае от хора като мен, достойни българи с желание да защитят родината си“, казва Динко Вълев, отпивайки прясно изцеден портокалов сок в лъскаво кафене в родния му град Ямбол, на около 50 километра от българо-турската граница.

29-годишният Вълев е мускулест полупрофесионален борец с бръсната глава и безцеремонно поведение. Лявата част на гърдите му е татуирана с кръст с размера на пържола.

Той се прочу изневиделица миналия месец, когато национална телевизия (Би Ти Ви – бел. ред.) в новините си излъчи репортаж, наричайки го „супергерой“ и описвайки в детайли насилствен сблъсък с група сирийци близо до границата, докато той карал в района АТВ-то си.

Водещият (бел. ред. – Антон Хекимян) възхвали Вълев за покоряването на 12 сирийски мъже, три жени и дете „с голи ръце“. Това може да бъде видяно на видео, заснето с мобилен телефон от един от сподвижниците на Вълев – как лежат на земята в очакване полицията да пристигне. Самият Вълев се чува да обижда бежанците и да казва, че те идват от Сирия „да ни избият като кучета“.

„Тези са отвратителни и лоши хора, те трябва да стоят, където са си“, ми казва Вълев в кафенето.

Той пресмята, че около 95% от българите го подкрепят и описва мигрантите като опасни „терористи, джихадисти и талибани“.

„България е територия без ограда и е напълно дезорганизирана“, казва той, отразявайки липсата на доверие към правителството, което много българи споделят.

Всъщност, българските власти построиха ограда по около половината от турската граница и сега се канят да я удължат.

Вълев използва новопридобитата си слава, за да призовава доброволци да се присъединят към него в граничния патрул. На 12 март, казва той, около 50 невъоръжени хора се събрали за търсене на мигранти из гористата гранична зона, на АТВ-та и джипове.

Но голяма група от гранични полицаи чакали, когато те пристигнали. Според Вълев, униформените съзнателно плашели мигрантите, за да предотвратят отряда му да залови някой от тях. Времето и мястото, казва той, на бъдещи патрули няма да бъде публично обявявано.

Говорителят на „Гранична полиция“ Лора Любенова коментира, че властите приветстват информация от граждани за криминална дейност – включително и нелегално пресичане на границата – но само полицията има правото да задържа и арестува хора.

Миналата година повече от милион души са използвали „Западно-балканския маршрут“, за да навлязат в Европейския съюз, докато само за 90 хиляди се знае да са влезли в България.

Дори и така, българските медии са наситени с пламенна и анти-мигрантска риторика. Проучване от 2013-а на Асоциацията на европейските журналисти, неправителствена организация, базирана в София, изследва 8439 статии за мигранти, публикувани в печатните и онлайн медии и откри, че двете най-често появяващи се думи са „заплаха“ и „зараза“. Директорът на Националния исторически музей на България, популярният историк Божидар Димитров, прокара идеята за покръстване на мигрантите и предложи страната да приема само жени и деца.

„Държавните служители открито внасят страх и враждебност към бежанците, последователно представяйки ги като заплаха за българската общественост“, казва Маргарита Илиева, директор на правната програма към Българския Хелзинкски комитет, организация за защита на човешките права.

От комитета призоваха прокуратурата да разследва Вълев, посочвайки, че той се е хвалил по национална телевизия за извършването на половин дузина престъпления – нападения и побой, отправяне на заплахи за убийство, незаконно задържане, подбуждане на етническа омраза и на етническо насилие.

От своя страна Вълев коментира, че е действал при самозащита, след като сириец опитал да го наръга. Няколко други от мъжете станали агресивни, по негови думи, така че той използвал сила, за да укроти и тях.

Когато Вълев бе отведен за разпит в полицията в петък, тълпа от около 30 протестиращи се събра пред сградата с викове: „Динко е герой“ и „Не искаме мигранти“.

Страхът от мигрантите се превръща в мощна фокусна точка за народното недоволство към много несвързани проблеми, смята Харалан Александров, социален антрополог в Нов български университет. Той казва, че българите не са повече или по-малко ксенофоби от всеки друг европейски народ.

Корупция, бедност, разочарование от членството в Европейския съюз, нефункционираща съдебна система и провал за реформата ѝ – всичко това разгневява българите, казва Александров.

„Вместо да фокусираш гнева си срещу правораздаването, по-лесно е да атакуваш ужасените бежанци, криещи се в храсталака – обяснява той. – Чувстваш, че нещо не е наред със света и някой трябва да бъде обвинен, така че избираш по-слабата цел.“

Има също и историческа травма. България е част от Османската империя за около 500 години, до 1878 г., и националистическата пропаганда е програмирала българите към виждането, че всяко проявление на ислямския свят е потенциален изнасилвач и терорист, добави Александров – възприятие, ожесточено от скорошните взривове в съседна Турция.

Междувременно на провала на европейските лидери да се справят с мигрантската криза се гледа като на „ясно доказателство, че Европейският съюз е уморена и сбръчкана бабичка, която е позволила да я опипват и изнасилват похотливи и грабливи мъже“, казва Александров.

Ново притеснение идва от възможността, че трафикантските маршрути може да се променят в резултат на новото споразумение между Европейския съюз и Турция за връщането на търсещите убежище. Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството остава в готовност да издигне ограда и на границата с Гърция, ако е необходимо.

Същевременно, кметът на Тополовград, между Ямбол и турската граница, влезе в новините с това, че поиска от Министерството на отбраната военно снаряжение, за да организира местни доброволчески формирования за спешен отговор, в случай, че притокът на мигранти ескалира – брониран джип, бронирано разузнавателно превозно средство, два военни камиона, 30 автомата АК-47, униформи, кубинки и палатки.

Според него 200 местни мъже вече са проявили желание да се включат в отрядите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС