Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Динозавърът Волев срещу тандема Митовски-Куката

В петък Националният филмов център раздава парите за кино

Митовски и Куката са съавтори на проекта за филм "Ангел и предател". - Динозавърът Волев срещу тандема Митовски-Куката

Митовски и Куката са съавтори на проекта за филм "Ангел и предател".

Ще има ли и тази година скандали около разпределянето на държавната субсидия за кино? Кому ще се падне най-тлъстото парче от „баницата“ на Националния филмов център? Ще успее ли да го захрани така, че след изтичането на финалните надписи и публиката да е сита, и режисьорът цял? Или накрая всички вкупом пак ще псуват комисията на НФЦ, че е дала парите на „наши“ хора?

Тези въпроси винаги излизат на дневен ред поне два пъти годишно, когато има конкурсна сесия за финансиране в киното. Първата – за игрален филм, е в петък. Втората е насрочена за 24 ноември.

Актуалната сесия ще даде 1 120 000 лева за пълнометражен игрален филм и още 620 000 лв. за дебют. Отделно за късометражно кино са предвидени до 50 000 лева, а за развитие на идея за пълнометражен игрален филм – до 25 000 лева.

Списъкът с кандидатите включва 21 проекта. Като ги разгледаме, става ясно, че може да възникне война на поколенията. Сред претендентите за субсидия са „динозаврите“ Николай Волев („Козият рог“, „Огледалото на дявола“), Киран Коларов („Испанска муха“, „Бунтът на L.), Иля Велчев („Ако те има“, „От другата страна на огледалото“), както и нашумелите покрай сериалите режисьори Виктор Божинов („Под прикритие“) и Тодор Чапкънов („Дървото на живота“). В тази група е и актьорът Валери Йорданов, чийто режисьорски дебют „Кецове“ преди няколко години спечели награда „Бодлив поглед“ на кинофест в Москва.

Каквито и постижения да имат лентите на всички тези режисьори, взети заедно, те не могат да счупят рекорда, поставен от Димитър Митовски. Дебютният му филм „Мисия Лондон“ сложи летва от 400 000 зрители, която засега остава ненадскочена. Именно около Митовски се завъртат най-големите очаквания на настоящата сесия на НФЦ. Режисьорът кандидатства с два проекта – „Това е банков обир“ и „Ангел и предател“. Сценаристи на първия са Невена Горянова и Теодора Василева, а на втория – самият Митовски и… Куката. Явно актьорът Мариан Вълев се е ориентирал към колаборация, след като преди две години проектът му за пълнометражен филм не получи финансиране. Ако им отпуснат субсидия, освен съавтори на сценария, двамата ще застанат на площадката и като режисьор и актьор.

Ако не спечелят, на културния фронт се очаква буря, защото Вълев не си поплюва. Така преди две години той разкри, че за участието си в незначителния откъм зрителски интерес филм „Козелът“ на Георги Дюлгеров един четирикрак „актьор“ е взел хонорар от 80 000 лева. През 2012-а дори се стигна до прегласуване на комисията, но тогава нито Митовски, нито Вълев, нито другата бунтарка – Зорница София Попганчев,а получиха нещо.

На опашката за субсидия от НФЦ в петък се нареждат още режисьорите Анри Кулев, Цветодар Марков, Николай Мутафчиев, Невена Андонова…

Не липсват и кандидати в раздел „първи пълнометражен филм“, където ще се разпределят до 620 000 лева. Сред 20-те проекта са „Мистериозната цистерна“ на Борис Николов по сценарий на автора на „Мисия Лондон“ Алек Попов, „Клошар“ на Стефан Тенев, „Сърце на музикант, ръце на крадец“ на Ивайло Марков.

В листата на режисьорите-дебютанти в киното е и актьорът Николай Урумов с проекта „SMS:$O$“ по сценарий на Крум Благов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg