Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дионисий обвини в разкол критиците си за зарята, иска наказания

Архимандритът събра журналисти за пресконференция в храма „Св. Александър Невски“

Според Дионисий атаката, на която бил подложен, е борба срещу родното ни православие. Снимка: БГНЕС - Дионисий обвини в разкол критиците си за зарята, иска наказания

Според Дионисий атаката, на която бил подложен, е борба срещу родното ни православие. Снимка: БГНЕС

Атаката срещу архимандрит Дионисий е борба срещу родното православие, а свещениците, които си позволяват да го критикуват, осъществяват разкол. Това поне смята самият Дионисий, който събра журналисти на изключително необичайно място – под купола на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В последните месеци председателят на настоятелството на патриаршеската катедрала си навлече обществения гняв. Първоначално той въведе туристическа такса за влизането в „Св. Александър Невски“. Още по-„величественото“ му хрумване обаче дойде на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. На Великден край храма имаше пищна заря и бе изпълнен маршът „Тих, бял Дунав“ – явления, видени не само от миряните, но и от свещеници като кич и силно отклонение от канона.

Но архимандрит Дионисий отговори на критиците си – на 15 май, в деня, в който се навършват пет месеца, откакто е на поста председател на настоятелството, както и на датата, на която Църквата чества първите свидетели на Възкресението – св. жени мироносици, пише Клуб Z.

Според Дионисий атаката, на която бил подложен, е борба срещу родното ни православие. Той обвини в разкол свещениците, които го атакуват и заяви, че срещу него се води лъжовна кампания. Нещо повече – архимандритът поиска патриархът и Светият Синод да вземат мерки срещу бунтуващите се духовници и те да бъдат наказани.

Когато заел поста председател на настоятелството на храма, Дионисий заварил една Канцелария с почти отсъстваща изходяща писмовна дейност и недобре организирана събираемост на средства. Не съществувал регламент на приходите. С негова заповед средствата започнали да се отчитат. Преди това тайно се извършвали кръщенета и венчавки. Той спрял и практиката на забранените частни богослужения.

„На мен лично тази заря ми приличаше на излизащите от гробовете души на възкръснали мъртъвци, които политаха радостно към небесата”, смята пък архимандритът за великденското своеволие.

Дионисий зае позиция и за входната такса за туристи в „Св. Александър Невски“. По неговите думи подписката срещу му по случая е напълно дискредитирана – в нея били дори собственият му подпис и този на покойния му баща.

„Пише се, че съм присвоил 100 млн. незнайно какво – твърди архимандритът. – То ако съм присвоил подобни стойности, то досега да съм си построил друга катедрала, защото тази е на път да бъде осквернена. Една малка, неприятна, креслива група тероризира цялата Църква, наричаща се по-Божий народ от нас – другия Божий народ.“

На 18 май има редовно заседание на Светия синод. На него архиереите ще обсъждат въпроса с фойерверките, както и поведението на архимандрит Дионисий и дали той да продължи да заема високия пост.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах