Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Диор“ продължава да подкрепя Джони Деп дори след делото за клевета

Парфюмът Sauvage отново влезе в списъка с бестселъри 5 години сред премиерата си и въпреки оплаквания от рекламата му

Джони Деп в рекламния клип на „Диор“ от 2015 г. - „Диор“ продължава да подкрепя Джони Деп дори след делото за клевета

Джони Деп в рекламния клип на „Диор“ от 2015 г.

Почитатели на Джони Деп изразиха подкрепата си за актьора и сериозно повишиха продажбите на парфюма Sauvage на „Диор“. В началото на ноември актьорът бе определен като „бияч на съпруги“ след решение на Върховния съд в Лондон в дело за клевета, заведено срещу вестник „Сън“.

Джони Деп е лице на парфюма от 2015 г. – още тогава имаше критики към рекламната кампания и обвинения, че тя изобразява индианците по расистки начин. Мнозина останаха изненадани, че рекламата продължава да се върти в праймтайма на британския ефир, въпреки решението на магистратите от 2 ноември тази година. Вследствие на това контролният орган е получил общо 11 оплаквания, всички с аргумента, че Деп не бива да участва в рекламата с оглед на „детайли, отнасящи се към скорошното му съдебно дело“, съобщава „Гардиън“.

Деп заведе дело срещу жълтия „Сън“ и издателската им група за статия от 2018 г., която в заглавие го нарича „бияч на съпруги“. Жалбата на Деп за преразглеждане на присъдата, която беше в полза на „Сън“, бе отхвърлена от Върховния съд, но актьорът има още седмица, в която да поднови случая в Апелативния съд на Лондон. Засега е решено, че актьорът трябва да изплати 630 хил. паунда юридически разходи на издателската група NGN.

Твърди се, че за участието си в рекламния клип на „Диор“ актьорът е взел хонорар между 3 и 5 млн. долара. Британски ПР експерти отбелязват, че е „разумно“ от компанията да прекратят връзките си с Деп, за да не пострада имиджът им.

Но статистиката всъщност сочи обратната тенденция и от 2 ноември насам уебсайтът за козметика Cosmetify отчита 23% ръст в търсенето на парфюма, междувременно Sauvage бързо се превърна в бестселър в някои от най-големите специализирани вериги.

„Марка като „Диор“ не гледа само към нашата територия – отбелязва Марк Броковски, британски ПР експерт. – Отношението към Деп във Великобритания ще бъде много по-различно от отношението към него в източна Европа например. Брандовете разчитат на краткотрайна памет и дълготрайна амнезия. Тези модни компании живеят в свой собствен балон, като във филма „Дяволът носи „Прада“. Живеят в свят, в който противоречията са нещо обичайно.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg