Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дипломи от СУ с недействителен подпис на Ректора

Документи за завършена бакалавърска степен, издадени през 2009 г. от най-стария ни университет, са връщани от Министерството на образованието

От Софийския университет ни увериха, че този казус се отнася само до дипломи, издадени през 2009 г - по-късно проф. Илчев се е върнал към нормалната практика да подписва издаваните документи собственоръчно, а не с шаблон. Снимка: Емил Георгиев - Дипломи от СУ с недействителен подпис на Ректора

От Софийския университет ни увериха, че този казус се отнася само до дипломи, издадени през 2009 г - по-късно проф. Илчев се е върнал към нормалната практика да подписва издаваните документи собственоръчно, а не с шаблон. Снимка: Емил Георгиев

Част от дипломите, издадени от СУ „Св. Климент Охридски” за бакалавър през 2009 г., не могат да бъдат легализирани, научи „Площад Славейков“ от потърпевш – възпитаник на университета, получил бакалавърска степен по социология във Философския факултет на СУ тъкмо през 2009 г. и нуждаещ се от легализация повече от седем години по-късно. Проблемът, оказа се, е в подписа на ректора по време на завършването на студента – проф. Иван Илчев подписвал дипломите не собственоръчно, а с изработен шаблон.

Министерството на образованието, което отговаря за част от процеса на легализация, изисква подписът на ректора задължително да бъде собственоръчно поставен, за да се намалят възможностите за евентуална фалшификация. В резултат легализирането на тези дипломи се усложнява.

Възпитаникът на СУ – разкрил ни патилата си – пожела да не споделяме името му. Но „Площад Славейков“ ще разкаже неговия случай, защото той вероятно касае и мнозина други завършили през 2009 г. най-стария вуз у нас.

През февруари тази година въпросният възпитаник потърсил услугите на фирма „Скандинавия консулт”, за да легализира документа си за завършена бакалавърска степен. Фирмата е приела дипломата и я е препратила към Министерството на образованието. Оттам документът е върнат с обяснението, че легализацията не може да бъде завършена, докато не бъде поставен истинският, собственоръчен подпис на Ректора. При това не става въпрос просто за подпис на сегашния Ректор, проф. Анастас Герджиков, а за Ректора, управлявал университета тогава, когато е датирана самата диплома – в случая това е проф. Иван Илчев, защото става дума за 2009 г.

Какъв е начинът за преодоляване на проблема с некоректно подписаните дипломи?

От „Скандинавия консулт“ разкриха пред „Площад Славейков“ пътя за разрешаването му. Притежателят на документа трябва да представи документа с невалидния подпис към отдел „Студенти” на Софийския университет – оттам търсят проф. Илчев, който трябва да постави реалния си подпис. След това дипломата заминава към Министерството на образованието, кадето легализацията може да бъде завършена. Целият този процес отнема около три седмици, през които някогашният студент не е сигурен дали висшето му образование ще бъде признато за действително в чужбина.

Диплома, издадена от СУ „Св. Климент Охридски“, получила два подписа от проф. Иван Илчев – реален и недействителен

Цялата процедура се повтаря, когато някой завършил по онова време СУ „Св. Климент Охридски“ реши да получи подобна легализация. Веселина Георгиева от „Скандинавия консулт” потвърди, че подобни случаи възникват периодично – и все с дипломи, подписани от проф. Илчев при първия му мандат като ректор през 2009 г. От отдел „Студенти” на университета разкриха пред нас, че дори в момента, в който разговаряме, проф. Илчев е в сградата на Ректората, така че при нужда всеки, завършил през 2009 г., може да занесе дипломата си за подпис и така да ускори легализацията.

И от „Скандинавия консулт”, и от Софийския университет ни увериха, че този казус се отнася само до дипломи, издадени през 2009 г., защото по-късно проф. Илчев се е върнал към нормалната практика да подписва издаваните документи собственоръчно, а не с шаблон. Не разполагаме с информация защо професорът се е върнал към старомодната версия на подписа си. Възможно е да е имало реакция при легализиране на дипломи още в самата 2009-а.

Мотивите на предишния ректор изобщо да ползва шаблон вместо собственоръчния си подпис също са без обяснение. Възможно е да става дума просто за опит за спестяване на време, но Министерството на образованието очевидно не приема такава практика за редна и смята, че тя улеснява възможни фалшификации на документите за завършено висше образование. Неясно остава дали и други документи на Университета са били подписвани по този противоречив начин.

Проф. Иван Илчев не е начело на Софийския университет повече от година, но и днес продължава да полага подписа си като ректор. Снимка: БГНЕС

На дипломите, носещи вече и шаблонния, и действителния подпис ясно личи разликата между двете версии: собственоръчният подпис представлява просто инициал с декоративна кода, напомняща донякъде знака „@”, а шаблонният знак предава цялото име на Иван Илчев. Несигурно е доколко такава разлика в две версии на един и същи подпис изобщо е законна. Възможно е точно тази видима разлика да е накарала служителите на министерството да изискват нанасянето на втори, вече истински подпис върху вече издадените и подпечатани дипломи.

Самата практика на подпис чрез шаблон напомня символичния субскрипт на визиготските крале в Испания от шести и седми век. Тъй като грамотността сред аристокрацията на завоевателите готи не е била повсеместна, някои сборници със закони и решения на църковни събори са били легитимирани от благославящия допир на монарха или само чрез пръстов отпечатък, нанесен с мастило, или чрез поставянето на златен, дървен или костен шаблон върху пергаментовия лист с текста. В шаблона са били изрязани буквите „legi” („прочетох”, но и „узаконих”, лат.), които кралят е попълвал със стилуса или перото си. Отдолу скрипторът от канцеларията, обикновено грамотен римлянин, е добавял името на владетеля и датата. Като историк, проф. Илчев вероятно е запознат с тази старинна практика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg