Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директор на германски зоопарк: По-добре да евтаназираме животни, отколкото да умрат от глад

„В най-лошия случай по-малките животни ще бъдат използвани за прехрана на по-големите“

На новородените панди в Зоопарка в Берлин днес може да се наслаждаваме само онлайн. Снимка: Фейсбук/Зоопарк Берлин - Директор на германски зоопарк: По-добре да евтаназираме животни, отколкото да умрат от глад

На новородените панди в Зоопарка в Берлин днес може да се наслаждаваме само онлайн. Снимка: Фейсбук/Зоопарк Берлин

Обикновено пълни с тълпи от въодушевени деца и любопитни възрастни през слънчевите великденски дни, на животните от зоопарковете по света тази година ще се радват единствено гледачите им. Затворени от средата на март заради коронавирусната пандемия, зоологическите градини търсят дарения и допълнително финансиране, пише Би Би Си.

Директор на зоопарк в северна Германия предупреждава, че ако кризата продължава, някои животни ще се наложи да послужат за прехраната на други, за да се гарантира оцеляването на институцията.

Направили сме списък с животни, които ще заколим първи“, коментира пред „Ди Велт“ Верена Кашпари, началник на зоопарка в Ноймюнстер.

Това щяло да се случва в краен случай и щяло да бъде „неприятно“, но вероятно дори тази крайна „мярка“ нямало да реши финансовия проблем. Тюлените и пингвините например всеки ден се нуждаят от големи количества прясна риба, уточнява тя.

Ако се стигне до това, предпочитам да евтаназирам животните, вместо да ги гледам как умират от глад – казва тя пред германския вестник. – В най-лошия случай, ще трябва да нахраним животните с някои от другите видове.

Тази зоологическа градина няма да получи държавно финансиране като останалите представители на малкия бизнес. Според нейни изчисления институцията е изправена пред 175 хил. евро загуби за пролетта на 2020 г. В подобна ситуация са и останалите зоопаркове в страната, които се обръщат за помощ към посетителите си, докато членовете на Германската национална асоциация на зоологическите градини искат достъп до общ фонд от 100 млн. евро. Техен основен аргумент е, че парковете им не могат да работят с намален капацитет и няма начин да намалят разходите си за периода, в който не работят – животните изискват ежедневна грижа, а в обиталищата на тропическите животни температурата не може да пада под 20 градуса.

По данни на националната организация карантината в страната ще донесе на средностатистическия германски зоопарк около 500 хил. евро загуби.

В зоопарка в Берлин има две новородени панди, на които хората могат да се радват само онлайн. От зоологическата градина към виенския дворец Шонбрун казват, че към момента се справят, разчитайки на спестяванията си.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg