СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директор на музей уволнен след потъването на артист в басейн с черна течност

Изпълнителят се рее над контейнера, когато въжето, на което е закачен, се разхлабва (видео)

Стопкадър от видео с инцидента - Директор на музей уволнен след потъването на артист в басейн с черна течност

Стопкадър от видео с инцидента

Директорът на Техеранският музей за съвременно изкуство (TMoca) бе уволнен, след като артист едва не падна в голям басейн с черно масло, наподобяващо нефт.

Пърформансът на Ясер Хасаб се проведе във въздуха над метален контейнер, пълен с отпадъчно масло – популярната инсталация „Материя и мисъл“ (1977) на японеца Нориюки Харагучи. Докато Хасаб се движи точно над контейнера, едно от въжетата, които го държат във въздуха, се разхлабва и тялото на изпълнителя се потапя в „Материя и мисъл“, изплисквайки част от течността, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

„По време на това събитие част от тялото на артиста потъна в маслото, предизвиквайки разлив на съдържанието, но то може да бъде заменено“, казаха в изявление от музея.

Потърсени за коментар от „Арт Нюзпейпър“, от институцията са отказали коментар.

„Точно както езикът се трансформира и оцелява при среща и взаимодействие с други езици, така едно произведение на изкуството може да получи нов живот при неочакван сблъсък с друго творение“, коментира Хасаб в профила си в Инстаграм и отбелязва, че при инцидентния си сблъсък двете произведения са създали трето.

В своя профил в социалната мрежа той сподели и видеоклип, в който е показан пърформансът.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Yaser Khaseb (@yaser_khaseb)

Не така позитивно обаче приема инцидента иранското Министерство на културата, откъдето постановиха, че директорът Ехсан Акаи ще бъде заменен от Ебадореза Еслами-Кулай.

Пърформансът на Хасаб, озаглавен „Котка по Пътя на коприната“, бе част от изложбата „Panj Ganj“, подредена по повод иранския поет Низами Ганджеви.

„Материя и мисъл“ от Харагучи е в иранския музей от 1977 г., същата година оригиналът, познат като „Маслен басейн“, е показан на шестото издание на фестивала за съвременно изкуство „Документа“ в Касел, Германия. През 2017 г. артистът пътува до Техеран, за да поднови инсталацията си. Харагучи почина през 2020 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС