Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директорът на ансамбъл „Филип Кутев“: Искат да ни унищожат

Държавата показва, че няма нужда от нас, казва проф. Елена Кутева

Проф. Елена Кутева  вижда реална опасност от закриването на ансамбъла. - Директорът на ансамбъл „Филип Кутев“: Искат да ни унищожат

Проф. Елена Кутева вижда реална опасност от закриването на ансамбъла.

„От това, което се прокрадва във всички тези правила, виждам абсолютното нежелание да се разбере спецификата на Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. За какво говори това? За желание за унищожаването му.“ Така коментира директорът на института проф. Елена Кутева пред „Площад Славейков“ намерението на Министерството на културата да принуди осем държавни театри, опери и музикални институти да излязат на печалба и да спрат да трупат дефицити.

Държавният музикален и балетен център в София, Операта в Стара Загора, Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново и Враца имат три месеца, в които да стабилизират финансовото си положение – в противен случай ще бъдат разформировани и ще функционират като „отворени сцени“.

Сред творците, заплашени съвсем скоро да останат без работа, са и артистите от ансамбъл „Филип Кутев“. Самата проф. Кутева призна, че вижда реална опасност от закриването на ансамбъла.

„Естествено, че държавата показва, че няма нужда от ансамбъл „Филип Кутев“ – заяви директорът. – Тя показва желание да ни разкара. Според 3-месечния ултиматум, ако те видят дори в един от тези месеци, че не си запълнил дефицита, веднага те ликвидират като „открита сцена“. Затрива се институтът, взимат се активите му, оставят се трима души и половина технически персонал, разкарват се артистите, певци, музиканти и какво става с института? Отива по дяволите.

Къде отива нашият огромен гардероб и реквизит? Къде отиват хората, които сме подготвяли години? Които първо са се учили години, после при нас са се шлифовали? Защото е обществена тайна, че ние поддържаме най-високо професионално равнище. Какво става с института, който има определена мисия, национална мисия? Това е институтът, който представя българската национална култура, той има определени функции. Операта има други, оперетата – трети, филхармонията – четвърти.“

Според Кутева когато някой опитва да налага нови правила, то те трябва да са част от 10-20-годишна културна стратегия, но трябва да са съобразени и със спецификите на съответния културен институт. Не може например, ако при някои театри делегираните бюджети работят, те да се наложат и на фолклорен ансамбъл.

„Да се изисква да се издържаме на пазарен принцип е просто абсурдно. Няма нито един ансамбъл от общинските, в цялата страна, който да е на такова дередже и с такова отношение на местната власт към него, както към нас. Ако някой държи на своите корени, на това да се гордеем с миналото си в частта, свързана с фолклора, няма да ни постави такива условия. Абсурдни!“

Елена Кутева обясни още, че засега не е видяла постановлението на Министерския съвет, в което са разписани точките, които да се следват за оздравителната програма. По принцип обаче, няма как за институти с различни специфики да се прилагат едни и същи изисквания.

„Това, което ние правим, е много ограничено, защото е свързано с българската традиция, такава е мисията, така е създаден ансамбълът, това са целите. Ние следваме тази мисия до ден-днешен. Хората, които искат да ни видят и към които ние се стремим, са от големите градове към най-малките градчета. За да отидем до там имаме разноски, разходи, за зала, за осветление, озвучаване. А не можем да изискваме от публиката да ни плащат билети по 20 лева, защото просто ги нямат тези пари.“

Директорът на „Филип Кутев“ коментира още, че напоследък умишлено в названието на националните музикални културни институти се изпуска „национални“. Освен фолклорния ансамбъл, това са още Националната опера и балет, Софийската филхармония и Музикалния театър, който също е сред „прегрешилите“ пред властта.

„Те трябва да бъдат обслужвани от държавата с приоритет – обясни проф. Кутева. – Не институтите трябва да служат на чиновниците, а обратно. Каква е функцията на едно Министерство на културата? Да се грижи за културата, аз така зная. Така се случва в други държави, далеч по-цивилизовани от нашата.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС