Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Директорът на БНР: Ще съдя всички, които говориха неистини за мен

Под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване, заявява Светослав Костов в отворено писмо

„Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си“, казва Светослав Костов. Снимка: БГНЕС - Директорът на БНР: Ще съдя всички, които говориха неистини за мен

„Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си“, казва Светослав Костов. Снимка: БГНЕС

„Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества“, заявява директорът на Българското национално радио Светослав Костов в отворено писмо, разпространено чрез пресслужбата на обществената медия.

Журналисти от Радиото поискаха оставката му миналата седмица заради серия от събития: опита за отстраняване на журналистката Силвия Великова от позицията на водеща в „Преди всички“ и от съдебния ресор, прекъсването на „Хоризонт“ за пет часа на 13 септември, протеста срещу цензура в БНР, изслушването на ръководството на медията, а след това и на искащите оставката на Костов.

Силвия Великова разказа, че директорът на Радиото я е поканил на среща в Борисовата градина, където ѝ казал, че четирима души са му оказали натиск да я отстрани от ефир и от съдебния ресор. Не назовал имена, но предал думите им, че ако не го направи, няма да си намери повече работа и децата му ще останат гладни, разказва Великова. Тя предложила на Светослав Костов да потърси премиера Бойко Борисов, за да му разкажат за натиска над Радиото, но директорът отвърнал, че не го притискат от там.

В отвореното си писмо Светослав Костов не пише, че ще подаде оставка, а че няма да позволи „20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии“. Заявява, че БНР е подложено на „атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия“ – и за това бил използван СЕМ.

Предлагаме Ви пълния текст на писмото.

Отворено писмо

Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения.

Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии.

Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. „цензура“ в Програма „Хоризонт“. Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни.

Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества.

Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза.
Радиа много, БНР е едно!

Светослав Костов
Генерален директор на БНР

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90