Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директорът на Ермитажа: ЮНЕСКО не се справя със задачите си

Михаил Пиотровски предлага да се създадат нови международни организации в културата, които да бъдат по-ефективни в кризи като настоящата

8 юни, полицаи с предпазни маски минават край входа на затворения музей „Ермитаж“ в Санкт Петербург. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Директорът на Ермитажа: ЮНЕСКО не се справя със задачите си

8 юни, полицаи с предпазни маски минават край входа на затворения музей „Ермитаж“ в Санкт Петербург. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходими са нови международни организации и инициативи, които по-ефективно да решават проблемите в сферата на културата, заяви генералният директор на Ермитажа Михаил Пиотровски на онлайн конференцията „Русия и света”, цитиран от ТАСС.

Според него в периода на пандемия е станало ясно, че подобните на ЮНЕСКО световни организации не се справят със задачите си.

„Международното общуване в областта на културата става все по-важно. Поддържаме инициативата за световна онлайн конференция, посветена на културата и общуването, за да възродим международните културни организации. Подготвяме културен форум, който трябва отново да изгради основите на културното взаимодействие”, заяви Пиотровски на форума.

Той отбеляза, че работата в условия на пандемия е сплотила музейната общност, значително са се активизирали контактите между институциите в различните страни.

„За пръв път имахме толкова тесни и преки връзки, чести разговори с колегите в Русия и извън нея. Създадохме мащабни програми на италиански за Ермитажа, което предизвика у колегите в Италия възторг и благодарност. В отговор италианските музеи направиха цяла серия програми за Русия. Създадохме онлайн турове на китайски и английски. В нашия сайт бяха представени и други руски музеи. Тези възможности трябва да бъдат развити”, заяви Пиотровски.

„Ермитажът“ в Санкт Петербург, най-големият музей в Русия и един от най-големите и стари в света, е затворен заради коронавирусната пандемия от 17 март. Очаква се да отвори най-рано в средата на юли.

Вижте още: ЕРМИТАЖЪТ СЪЗДАВА ТЕЛЕВИЗИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ КАРАНТИНАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90