Директорът на Ермитажа: ЮНЕСКО не се справя със задачите си

Михаил Пиотровски предлага да се създадат нови международни организации в културата, които да бъдат по-ефективни в кризи като настоящата

8 юни, полицаи с предпазни маски минават край входа на затворения музей „Ермитаж“ в Санкт Петербург. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Директорът на Ермитажа: ЮНЕСКО не се справя със задачите си

8 юни, полицаи с предпазни маски минават край входа на затворения музей „Ермитаж“ в Санкт Петербург. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходими са нови международни организации и инициативи, които по-ефективно да решават проблемите в сферата на културата, заяви генералният директор на Ермитажа Михаил Пиотровски на онлайн конференцията „Русия и света”, цитиран от ТАСС.

Според него в периода на пандемия е станало ясно, че подобните на ЮНЕСКО световни организации не се справят със задачите си.

„Международното общуване в областта на културата става все по-важно. Поддържаме инициативата за световна онлайн конференция, посветена на културата и общуването, за да възродим международните културни организации. Подготвяме културен форум, който трябва отново да изгради основите на културното взаимодействие”, заяви Пиотровски на форума.

Той отбеляза, че работата в условия на пандемия е сплотила музейната общност, значително са се активизирали контактите между институциите в различните страни.

„За пръв път имахме толкова тесни и преки връзки, чести разговори с колегите в Русия и извън нея. Създадохме мащабни програми на италиански за Ермитажа, което предизвика у колегите в Италия възторг и благодарност. В отговор италианските музеи направиха цяла серия програми за Русия. Създадохме онлайн турове на китайски и английски. В нашия сайт бяха представени и други руски музеи. Тези възможности трябва да бъдат развити”, заяви Пиотровски.

„Ермитажът“ в Санкт Петербург, най-големият музей в Русия и един от най-големите и стари в света, е затворен заради коронавирусната пандемия от 17 март. Очаква се да отвори най-рано в средата на юли.

Вижте още: ЕРМИТАЖЪТ СЪЗДАВА ТЕЛЕВИЗИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ КАРАНТИНАТА

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах