Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Директорът на „Мосфилм“: Липсата на холивудски филми в Русия е шанс за нашето кино

Американците завладяха нашия пазар напълно и не допускаха никого тук, включително нас самите, коментира Карен Шахназаров

Руският и съветски режисьор, продуцент и сценарист Карен Шахназаров, директор на „Мосфилм“. Снимка: ЕПА/БГНС - Директорът на „Мосфилм“: Липсата на холивудски филми в Русия е шанс за нашето кино

Руският и съветски режисьор, продуцент и сценарист Карен Шахназаров, директор на „Мосфилм“. Снимка: ЕПА/БГНС

Генералният директор на „Мосфилм“ Карен Шахназаров заяви, че винаги е бил против прекомерното чуждо съдържание на руския кинопазар и отказът на холивудските студия да разпространяват филмите си в страната ще позволи на местното кино да се развива, съобщава Газета.ру.

„Струва ми се, че това е много голяма възможност. Винаги съм бил привърженик на ограничаването на чуждото присъствие на нашия пазар, тъй като американците практически завладяха нашия пазар напълно, контролираха го и не допускаха никого тук. Нито други кинематографии, а и нашата, всъщност, не се допускаха много. Затова смятам, че това е голям шанс, но основният въпрос е как ще го използваме“, каза Шахназаров.

По думите му, производството на руски филми трябва да се увеличи до 250-300 годишно.

Шахназаров преди време се оплака, че детското кино е загубено в Русия и отправи молба към властите да обърнат възможно най-голямо внимание на този въпрос.

По-рано Михаил Швыдкой, специален представител на президента на Руската федерация за международно културно сътрудничество, преди министър на културата, предложи да се разгледа възможността за паралелен внос на чуждестранни филми или тяхното задължително лицензиране.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах