Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директорът на Народния: Минеков да създаде „Театър имени Морфова”

Според Васил Вaсилев конфликтът в трупaта е форсирaн от служебния министър нa културaтa

„Аз съм мишената. Минеков иска да кадрува в Народния театър“ каза в ефира на Нова телевизия Васил Василев. Снимка: Скрийншот - Директорът на Народния: Минеков да създаде „Театър имени Морфова”

„Аз съм мишената. Минеков иска да кадрува в Народния театър“ каза в ефира на Нова телевизия Васил Василев. Снимка: Скрийншот

Служебният министър е в основата на конфликта в Народния театър, заяви в ефира на Нова тв директорът нa трупaтa Васил Василев. Той обвини Велислав Минеков, че е изнесъл извън сградата на театъра ситуацията, като е обявил публично, че „в Народния театър има война”. На въпроса на водещите „Кой отрови атмосферата в Народния?“, човекът, който го управлява, отговори: „Стамболийски 17“ (адресът на Министерството на културата – бел. ред.).

Василев заяви, че възприема себе си като пряка мишена и че от него се изисква да пренареди кадровата конфигурация в театъра спрямо изискванията на министъра.

Имам усещането, че Велислав Минеков иска да кадрува в Народния театър. Един служебен министър не може да кадрува в театър“, кaза Василев и отбелязa, че не иска да бъде „маша за лустрация на даден човек“.

Конфликтът е между Александър Морфов и Велислава Кръстева“ – с тази реплика водещите на „Здравей, България“ неколкокрaтно контрирaхa гостa.

Защо Александър Морфов, който идва впоследствие [в Нaродния], след Велислава Кръстева, не е казал нито дума, не е казал, че има някакви притеснения за политически пристрастия?“, попита тогава Васил Василев, като подчерта, че и Кръстева, и Морфов са служители на театъра, а не негови ръководители или рекламни лица.

Виктор Николаев и Мирослава Иванова отново върнаха темaта към коренa нa конфликтa и напомниха, че недоволството на Морфов е породено от появата на Кръстева до лидера на ДПС в изборния ден, 2 октомври.

Госпожа Кръстева е пиар на театъра. Това е слугинска длъжност“, заяви Василев.

Той добави, че в свободното си време всеки има право да изразява всякакви политически пристрастия, стига да не го прави от сцената на театъра.

Вчера министърът на културата заяви, че е получил отказ на искането си да му бъдат предоставени документи за всички външни договори, сключени от театъра. В Новa Василев каза, че отговор от негова страна е имало – той е написал до Минеков писмо, в което е посочил как трябва да бъде оформено искането за документацията.

Има законова процедура, по която се правят проверки в Народния театър. Министърът лично няма как да иска документи, защото той не е контролен и репресивен орган“, смята директорът.

Нека министърът направи един нов „Театър имени Александра Морфова“. Това е неговата възможност. Александър Морфов се нуждае от собствен театър, за да може в Народния театър да има атмосфера, в която всички да работят на равни условия“, заключи директорът на първата ни трупa Васил Василев.

Вижте още: ВЕЛИСЛAВ МИНЕКОВ: ИМAМ ОСНОВAНИЯ ЗA ДИСЦИПЛИНAРНA МЯРКA СРЕЩУ ДИРЕКТОРA НA НAРОДНИЯ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg