POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директорът на Народния в сблъсък с министъра на културата

Разменят реплики публично през сайтове и социални мрежи

Вляво: Васил Василев, директор на Народния театър. Вдясно: Атанас Атанасов, министър на културата. Снимки: Народен театър, „Площад Славейков“  - Директорът на Народния в сблъсък с министъра на културата

Вляво: Васил Василев, директор на Народния театър. Вдясно: Атанас Атанасов, министър на културата. Снимки: Народен театър, „Площад Славейков“

В публичен спор влязоха директорът на Народния театър Васил Василев и министърът на културата. В профила си във Фейсбук Васил Василев предизвика Атанас Атанасов да направи публичен отчет на мандата си на първата сцена.

Поводът е публикация от днес, 20 юли, в сайта на министерството. В публикацията се казва, че трябва да бъдат направени уточнения по повод участието на директора на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев в предаването „Панорама“ на БНТ на 15 юли 2022 г.

Очевидно от институцията са се почувствали засегнати от някои думи на театралния директор, защото са подбрали конкретни цитати, на които са отговорили. Например на твърдението на Василев: „Съвсем скоро се завърнахме от Северна Македония, участвахме на фестивал, неподкрепени от страна на държавата и нашите политици“, от Министерството на културата отговарят, че представеният на фестивала спектакъл е част от репертоара на държавния театър, а това означава, че е финансиран от бюджета.

Същият е отговорът и на следващо твърдение на Василев: „Това се случи между другото и с плевенския театър, който малко по-късно участва в Шекспиров фестивал в Битоля… Когато колегата ми е изпратил писмо до министъра, за да получи нужните средства, е получил отговор: „Заминавайте с ваш бюджет“. Там Министерството на културата добавя отговор, че постановката вече е платена от бюджета, а за участието си във фестивал „директорът е следвало да съобрази условията на участието с организационните и финансови възможности на културния институт“. Но пък на театъра били дадени 4 700 000 лв. за капиталови разходи.

По повод инициативата за намаляване на цената на билетите на 10 лв., заради което се извиха необичайни опашки пред театъра, в „Панорама“ директорът на Народния обясни:

„Ние намалихме билетите, за да докажем на политиците на какво ниво е управлението в момента. Ако ги намалихме, то беше умишлено и един наш протест. Защото през 2019 година се промени отново един съвършен закон, който е създаден още 90-те години – Закона за закрила и развитие на културата. Ние в последните години сме изправени почти на пазарен принцип, трябва да привличаме повече зрители, повече приходи. И през 2019 година ни ограничиха субсидията, т.е., ако продаваме билети над 20 лева, ние не можем да взимаме субсидия“.

Отговорът на министерството е, че това е „иновативен маркетингов подход“ и „не става ясно защо на прилагането на световни практики при популяризирането на сценичните изкуства сред младите хора се вменява смисъл на протест, при положение, че това е една отдавна установена добра практика от водещи световни културни институти“.

Твърдението на Васил Василев, че сценичните изкуства са недофинансирани с 30 млн. лв., получава отговор, че всъщност е формиран излишък и през първото тримесечие на 2022 г. „при осигурено право на разход в размер на 42 млн. лв., действително изразходвани са около 30 млн. лв.“.

Изнесени са и цифри, отнасящи се до самия Народен театър отпреди назначаването на Васил Василев (след спечелен конкурс):

„За периода 01.01.2022 г. – 30.04.2022 г. разходите на Народен театър „Иван Вазов“, съгласно предоставен отчет, възлизат на над 2 млн. и 200 хил. лв., а формираният излишък е над 1 млн. и 700 хил. лв.“

Министерството твърди още, че през 2019 г. (годината преди пандемията от Ковид), утвърдените разходи по бюджетна програма „Сценични изкуства“ са над 90 млн. лв., а за 2022 г. – над 131 млн. лв., тоест има ръст над 45 %.

Последната част от министерските уточнения остава неясна. В „Панорама“ Васил Василев казва:

„В актуализацията на бюджета дадоха милион и трийсет, милион и половина, извинявам се, ако лъжа с цифрите, но милион и трийсет… ста хиляди за сценични изкуства, и в последващо постановление на Министерски съвет част от тези средства бяха разпределени за заплати на администрацията, не бяха насочени там, където по презумпция бяха. Ето и проблемът със заплатите, които ще липсват през месец юли“.

Отговорът на министерството гласи:

„С Постановление № 162 от 7 юли 2022 г. са одобрени вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерство на културата, увеличени са средства за персонал по бюджетните програми за сметка на капиталови разходи, предвидени за 2022 г. за обект „Крепостни стени от „Телеграф капия“ до „Топ капия“ – гр. Видин“. Тъй като този обект е със статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“, обявена за такава в ДВ бр. 85 от 1964 г. и с оглед на извършване на специализирани действия по консервация и реставрация, средствата за тях са осигурени от утвърдените за консервация и реставрация по бюджетна програма „Опазване на недвижимото културното наследство“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС