Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директорът на Националната галерия неочаквано се пенсионира

Слава Иванова се оттегля 2 години преди края на мандата си

Занапред Слава Иванова смята да продължи да работи като куратор на изложби в галерията, която до вчера управляваше. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Директорът на Националната галерия неочаквано се пенсионира

Занапред Слава Иванова смята да продължи да работи като куратор на изложби в галерията, която до вчера управляваше. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия, внезапно се пенсионира. Новината бе потвърдена от самата нея пред „Площад Славейков“. От 19 септември и. д. директор на институцията е заместничката на Иванова Яра Бубнова – до конкурс.

Причините за оттеглянето си Слава Иванова определи като „лични“:

 „Оттеглям се навреме, за да не досадя на никого. Няма драма. Стига ми толкова, отговорността и напрежението са много големи“.

На 9 юни изкуствоведката навърши 61 г., но до края на втория ѝ мандат като директор на Националната галерия остават още 2 години.

Пред „Площад Славейков“ Иванова обясни, че е подала заявление за пенсиониране и министърът на културата Боил Банов приел решението ѝ.

Слава Иванова е завършила история на изкуството в Националната художествена академия. От 1990 г. работи като уредник в Националната художествена галерия, а в края на 2009 г., по време на първия кабинет на ГЕРБ, e назначена за директор на институцията. По времето на кабинета Орешарски тя бе отстранена от поста си и при връщането на Вежди Рашидов в Министерството на културата Иванова бе върната начело на галерията. Под нейно ръководство бе осъществено сливането на Националната художествена галерия с Галерията за чуждестранно изкуство. Тя спечели и конкурса за директор след обединението.

По думите на Слава Иванова, занапред тя смята да продължи да работи като куратор на изложби в галерията, която до вчера управляваше.

Временно изпълняващата длъжността директор Яра Бубнова е родена в Москва, завършва висшето си образование в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ през 1983 г., специалност „История на изкуството“.

Яра Бубнова на протест през юни 2017 г. срещу демонтажа на паметника „1300 години България“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

От 1985 г. работи като куратор към секцията „Източноевропейско изкуство“ в новооткритата тогава Галерия за чуждестранно изкуство в България. Създател и директор е на Института за съвременно изкуство – София (ИСИ – София) от юни 1995 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg