Директорът на Националната галерия неочаквано се пенсионира

Слава Иванова се оттегля 2 години преди края на мандата си

Занапред Слава Иванова смята да продължи да работи като куратор на изложби в галерията, която до вчера управляваше. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Директорът на Националната галерия неочаквано се пенсионира

Занапред Слава Иванова смята да продължи да работи като куратор на изложби в галерията, която до вчера управляваше. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия, внезапно се пенсионира. Новината бе потвърдена от самата нея пред „Площад Славейков“. От 19 септември и. д. директор на институцията е заместничката на Иванова Яра Бубнова – до конкурс.

Причините за оттеглянето си Слава Иванова определи като „лични“:

 „Оттеглям се навреме, за да не досадя на никого. Няма драма. Стига ми толкова, отговорността и напрежението са много големи“.

На 9 юни изкуствоведката навърши 61 г., но до края на втория ѝ мандат като директор на Националната галерия остават още 2 години.

Америка за България

Пред „Площад Славейков“ Иванова обясни, че е подала заявление за пенсиониране и министърът на културата Боил Банов приел решението ѝ.

Слава Иванова е завършила история на изкуството в Националната художествена академия. От 1990 г. работи като уредник в Националната художествена галерия, а в края на 2009 г., по време на първия кабинет на ГЕРБ, e назначена за директор на институцията. По времето на кабинета Орешарски тя бе отстранена от поста си и при връщането на Вежди Рашидов в Министерството на културата Иванова бе върната начело на галерията. Под нейно ръководство бе осъществено сливането на Националната художествена галерия с Галерията за чуждестранно изкуство. Тя спечели и конкурса за директор след обединението.

По думите на Слава Иванова, занапред тя смята да продължи да работи като куратор на изложби в галерията, която до вчера управляваше.

Временно изпълняващата длъжността директор Яра Бубнова е родена в Москва, завършва висшето си образование в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ през 1983 г., специалност „История на изкуството“.

Colibri april 2017

Яра Бубнова на протест през юни 2017 г. срещу демонтажа на паметника „1300 години България“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

От 1985 г. работи като куратор към секцията „Източноевропейско изкуство“ в новооткритата тогава Галерия за чуждестранно изкуство в България. Създател и директор е на Института за съвременно изкуство – София (ИСИ – София) от юни 1995 г.

ДС