Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директорът на „Реставрация“ към МК поема НДК

Ангел Митев има основния ангажимент да завърши строителната дейност в Двореца преди 1 януари

Снимка: БГНЕС - Директорът на „Реставрация“ към МК поема НДК

Снимка: БГНЕС

Ангел Митев е новият изпълнителен директор на НДК, стана ясно на брифинг на министъра на културата Боил Банов. Митев е дългогодишният директор на дружество „Реставрация“ към културното ведомство.

Банов определи Митев като „компетентен човек, който от години се занимава със строителство и опазване на културното наследство“.

По думите на министъра, който е принципал на НДК от три дни, изборът му на изпълнителен директор е свързан най-вече с ремонта и привеждането на сградата във вид, подходящ за председателството и развитието на културата за години напред, но и в срок. От 1 януари 2017 г. Дворецът ще е основен домакин на събитията около председателството ни на Съвета на ЕС.

В новия Съвет на директорите на НДК ще участват още Красимир Петков, Росица Бачева, Татяна Цветанова.

Боршош, който оглави Двореца в края на 2014 г., бе освободен от министър Лиляна Павлова в понеделник. Като аргумент властта посочи „системно неизпълнение на указания, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите“. Самият Мирослав Боршош заяви във Фейбук малко по-късно, че не приема „да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички“.

Във вторник, след среща при премиера Бойко Борисов, стана ясно, че Боршош ще бъде възстановен на директорския пост, а принципал на НДК ще стане Министерството на културата. В четвъртък, вчера, Мирослав Боршош обяви, че сам се оттегля от поста, докато текат проверките на компетентните органи в Двореца.

Вижте още: БОРШОШ СЕ ОТТЕГЛЯ САМ ОТ НДК

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg