VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директорът на театъра в Търново подаде оставка

Христофор Йонов се оттегли след ефективни стачни действия на трупата срещу него

Актьорите в театъра във Велико Търново бяха в ефективна стачка от 22 октомври. - Директорът на театъра в Търново подаде оставка

Актьорите в театъра във Велико Търново бяха в ефективна стачка от 22 октомври.

Христофор Йонов, директор на Музикално-драматичния театър „Констатин Кисимов“ във Велико Търново, е подал оставка, потвърдиха от Министерството на културата пред „Площад Славейков“. Йонов напуска поста си, след като голяма част от състава протестира срещу неговото управление. Трупата отказваше да излиза на сцената, защото според тях директорът им е „некомпетентен“ за длъжността, която заема.

Йонов се оттегля от управлението на търновския театър с писмо до Министерството на културата, в което споделя, че от 22 октомври част от състава са в ефективни стачни действия, които системно проваляли спектакли, връщали зрители, пречели на много от колегите си да изпълняват служебните си задължения и така спомагали за допълнително влошаване на финансовото състояние на театъра.

„Смятам, че стачните действия в МДТ са водени основно от лични мотиви и основната цел на синдикатите при МДТ от встъпването ми в длъжност е не да подпомагат дейността на институцията, а да обслужват личните интереси на водачите им, кадруват и затрудняват дейността ми като директор – обяснява в писмото си Христофор Юонов. – Смятам, че Министерство на културата трябва да заема твърда позиция на страната на директорите на подчинените си културни институции, за да могат те да упражняват пълноценно правомощията си. Да не се влияе от местните настроения и интриги, като ги поощрява и търси поводи за наказания и отстраняване на директорите си.“

От Министерството на културата все още не са назначили временно управляващ директор, който ще ръководи трупата във Велико Търново до провеждането на конкурс за поста.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg