Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Директори на световни музеи: Спрете круизните кораби по каналите на Венеция!

Призивът до италианските власти е подкрепен от Мик Джагър, Аниш Капур и Тилда Суинтън

Гигантските круизни кораби рязко контрастират с пейзажа на града. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Директори на световни музеи: Спрете круизните кораби по каналите на Венеция!

Гигантските круизни кораби рязко контрастират с пейзажа на града. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директори на водещи световни музеи и творци като Мик Джагър и Тилда Суинтън подписаха отворено писмо, с което настояват властите в Италия да предприемат мерки за ограничаването на круизните кораби по каналите на Венеция. Искането им идва тъкмо когато градът излиза от локдаун и се очаква тълпите с туристи отново да станат обичайна гледка, изтъква „Арт Нюзпейпър“.

Писмото е породено от статии в италианската преса, в които се уточнява, че първият круизен кораб, който ще плава по каналите на Венеция след вдигането на Ковид-ограниченията, ще мине покрай площад „Сан Марко“ на 5 юни. Големите круизни кораби последно са се движили в града преди 18 месеца, през ноември 2019 г., пише „Кориере дела Сера“. През 2018 г. 1,8 млн. туристи са пристигнали в града с круизен кораб, сочи статистиката.

Текстът на писмото е писан от Тото Бергамо Роси, директор на организацията „Венецианско наследство“. Призивът е адресиран до президента Серджо Матарела, министър-председателя Марио Драги, както и до представители на местната власт. Писмото са подписали британският скулптор Аниш Капур, певецът Мик Джагър, актрисата Тилда Суинтън, директорът на „Гугенхайм“ в Ню Йорк Ричард Армстронг, директорът на Музея за изящни изкуства в Хюстън Гари Тинтероу и др.

Изредена са десет точки с мерки срещу круизните кораби, сред предложенията са регулиране на туристическия поток и приоритетна подкрепа за местния бизнес. Настоява се и за довършването на проекта „Мойсей“ – няколко бариери около града, замислени да предотвратяват наводнения. Ако бъдат издигнати, те ще спрат и достъпа на туристическите кораби до града.

Негативните последици от навлизането на круизите в тесните канали са доказани с няколко проучвания – гигантските превозни средства изтласкват много вода от каналите, което ускорява ерозията на основите на древните сгради, а двигателите издават силен шум, който е изпитание не само за здравето на хората, но и за състоянието на зданията.

През март италианското правителство забрани временно на круизни кораби, по тежки от 40 хил. тона да преминават през града, пренасочвайки ги към индустриално пристанище. Мярката бе подкрепена от културния министър Дарио Франческини като „справедлива“ и в съгласие с исканията на ЮНЕСКО.

Мнозина изразиха възмущението си, че забраната е само на документи и обвиниха местната власт в бездействие. От кметството на Венеция отговориха, че индустриалното пристанище „не е готово“ да посрещне круиза, който на 5 юни ще премине през централната част на града.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg