Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директори в културата пишат на Рашидов: В колапс сме

Сюжетът от миналото лято се повтаря - липсват 10 млн. лв., иначе театрите затварят

В сценичните изкуства се бавят заплатите, под въпрос е нормалното им функциониране до края на годината.  - Директори в културата пишат на Рашидов: В колапс сме

В сценичните изкуства се бавят заплатите, под въпрос е нормалното им функциониране до края на годината.

Огромен дефицит отчита българската култура в края на сезона. Десет милиона лева липсват, бавят се заплати, под въпрос е нормалното функциониране на сценичните изкуства. Повтаря се сюжетът от миналото лято, когато артисти обявиха, че ако държавата не намери спешно между 5 и 10 млн. лв., театрите и концертните зали ще се наложи да затворят.

След писмото до властта, адресирано от синдикатите в музикалните институти (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА), Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) писа до вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на финансите Владислав Горанов, че културата в последните месеци е в състояние на колапс. Проблемът е в неизпълнението на Методиката за финансиране на сценичните изкуства.

Вижте пълния текст на писмото, подписано от председателя на БАРОК Атанас Попдимитров:

„Мрежата на държавните културни институти в последните месеци е в колапс. От началото на годината Министерството на културата многократно е сезирано от нас за неизпълнение на собствената си Методика за финансиране на сценичните изкуства и на бюджета за миналата 2014 г. Това бе правено въз основа на данните за случващото се, предоставени от нашите членове – директори на водещи оперни, драматични, куклени и драматично-куклени театри в България.

Очертаващите се дефицити и сериозни нарушения правят невъзможна работата на институтите и ни принуждават да алармираме с предложението още от края на тази седмица да се свика многостранна среща, на която след интензивен дебат да се приемат краткосрочни антикризисни мерки, които да оптимизират издръжката на културните институти. Последващи действия като преразглеждане на показателите и рестриктивните елементи в Методиката и законодателни промени също не търпят отлагане.“

Писмото е с дата 8 юни 2015 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90