Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Директорката на варненската Държавна опера с голямо отличие от Франция

Даниела Димова стана „Кавалер на Ордена за изкуство и литература“ след гастрол на „Лебедово езеро“ в Париж

Даниела Димова и Жоел Мейер, посланик на Франция в България. Снимка: Росен Донев - Директорката на варненската Държавна опера с голямо отличие от Франция

Даниела Димова и Жоел Мейер, посланик на Франция в България. Снимка: Росен Донев

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, получи отличието „Кавалер на Ордена за изкуство и литература“. Признанието, заедно с грамота с подпис от министъра на културата на Франция, ѝ бе връчено от Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Република Франция в България, на церемония в Държавната опера във Варна на 20 юни.

Престижното звание се присъжда на Димова дни, след като балетната трупа на Варненската опера се завърна у нас след три успешни спектакъла на „Лебедово езеро“ на сцената на „La Seine Musicale“ в Париж.

„Свикнали сме да казваме, че Варненската опера е франкофонска и франкофилска опера – заяви посланикът по време на церемонията. – Едва ли е изненадващо, че Париж я посрещна толкова топло и че имаме големи планове за съвместна работа в бъдеще.“

Балетната трупа на Варненската опера представи „Лебедово езеро“ в Париж на 16, 17 и 18 юни в голямата зала на „La Seine Musicale“ с 6 хил. места. Постановката е на хореографа Сергей Бобров, диригент бе Петър Тулешков. Спектакълът ще се играе и у нас, на 30 юни ще бъде представен като един от акцентите в програмата на „Опера в Летния театър“ във Варна.

В най-новата интерпретация на популярното балетно заглавие Бобров се завръща към оригиналния замисъл на Чайковски, променен в придобилата световна популярност първа хореографска версия на Мариус Петипа. Ролята на Одета/Одилия изпълняват не една, а две балерини.

Даниела Димова активно сътрудничи с Френския институт в България и Алианс Франсез Варна. По повод 20-годишнината на Френския институт в България през 2011 г. тя изпълнява ролята на Маргарита в оперния спектакъл „Проклятието на Фауст“ от Берлиоз. През същата година, в партньорство с Френския институт, се реализира втора копродукция, премиерата за България на „Граф Ори“ от Росини, основана на новата версия на творбата от френския музиколог Дамиен Колас, с участието на френски постановъчен екип и артисти от Варненската опера.

След това силно начало двустранните взаимоотношения се задълбочават и всяка година на сцената на Държавна опера Варна и Летния театър се изпълняват множество френски музикални произведения. Поставят се френски творби, сред които мюзикълът „Парижката Света Богородица“ през 2020 г., оперите „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах през 2021 г., „Ромео и Жулиета“ от Гуно през 2022 г. и др. Артисти от Варненската опера редовно участват с концерти и други събития на открито в Празника на музиката, които от 2011 г. Френският институт в България и Алианс Франсез Варна организират съвместно с Община Варна през последните 11 години, изтъкват от френското посолство.

Орденът за изкуство и литература е висше държавно отличие на Франция, учредено на 2 май 1957 г. Престижното звание „Кавалер на Ордена за изкуство и литература“ се присъжда на творци, откроили се с произведенията си в областта на изкуството или литературата или с приноса си за влиянието на изкуствата и литературата във Франция и по света. Даниела Димова е сред малкото български творци, получавали високото френско отличие – между тях са диригентът Руслан Райчев и художникът аниматор Теодор Ушев.

Вижте още: ТЕОДОР УШЕВ СТАНА КАВАЛЕР НА ИЗКУСТВАТА И КУЛТУРАТА НА ФРАНЦИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90