Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Диригентът Мартин Пантелеев: А ако евреите отмъщаваха за Холокоста?

Музикантът с коментар за антирасистките протести, след които остават съборени паметници

Диригентът Мартин Пантелеев. Снимка: Личен архив - Диригентът Мартин Пантелеев: А ако евреите отмъщаваха за Холокоста?

Диригентът Мартин Пантелеев. Снимка: Личен архив

Ако Израел и еврейската общност бяха реваншисти, те трябваше отдавна да заличат Германия от картата на света, твърди Мартин Пантелеев. Диригентът публикува във Фейсбук коментар, провокиран от антирасистките протести по света, след които остават разрушени паметници на исторически личности. 

Българинът, който в периода 2011/16 е главен диригент на Софийската филхармония, а днес живее и работи в Германия, твърди, че ако засегнатите от нацизма евреи „следваха логиката на събитията в момента“, наследниците на жертвите „трябваше да изгорят книгите на Гьоте, Шилер, Кафка, Шопенахауер, Кант, музиката на Бах, Бетовен, Брамс“:

„Но благодарение на разум и интелект се случва точно обратното – Германия е сред най-популярните туристически цели за гражданите на Израел“.

Пълният текст на коментара на Мартин Пантелеев:

„По време на Холокоста нацистите избиват брутално над шест милиона невинни евреи. Дядо ми е бил над две години в трудов лагер, където е бил подложен на ужасни унижения, само защото е бил евреин. Двамата с баба ми са били натоварени във влак с цел депортация към Аушвиц. Слава Богу, в последния момент са били спасени, иначе сега нямаше да съм тук.

Тази тема ми е болна и не искам да пиша по нея, но искам да стане ясно, че аз и семейството ми знаем какво е дискриминация. Ако следваме логиката на събитията в момента, която уж би трябвало да пресъздава протест и почитане на памет на един престъпник (Джордж Флойд е многократно обвиняем) или заради афроамериканското робство, включваща грабежи, рушене, заличаването на исторически факти, Израел и еврейската общност трябваше отдавна да заличи Германия от картата на света. Поколения жертви, засегнати от нацизма, трябваше да изгорят книгите на Гьоте, Шилер, Кафка, Шопенахауер, Кант, музиката на Бах, Бетовен, Брамс и произведенията на десетки други художници, архитекти. Но благодарение на разум и интелект се случва точно обратното – Германия е сред най-популярните туристически цели за гражданите на Израел. Освен това младите все повече изучават немски език. Изключение прави музиката на Вагнер, която не се изпълнява там. Тя обаче е пряко свързана с Хитлер, освен това Вагнер е имал антисемитски виждания. Въпреки всичко това, на никого не му е хрумнало да пренаписва неговите опери. Напротив – един от най-достойните интерпретатори на музиката му е Даниел Баренбойм (гражданин на Израел, Палестина, Аржентина и Испания).

Всеки живот е безценен дар и тези, които го отнемат, трябва да бъдат наказвани според закона. Всяко робство е трагедия за човечеството и жертвите му няма как и не бива да се забравят или сравняват. Но тези грешки трябва да ни служат, за да станем по-добри и да не ги повтаряме. Да мислим заедно напред! За нашите деца! За съжаление, вместо това някои хора не само не взимат поука, а вярват, че унищожението и отмъщението са водещите фактори в живота. Това е много тъжно и неправилно!“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах