Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Диригентът на Болшой театър напуска оркестрите в Москва и Тулуза

Туган Сохиев отказва да прави избор между две култури, които обича

Руско-осетинският диригент Туган Сохиев на пулта на Берлинската филхармония през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Диригентът на Болшой театър напуска оркестрите в Москва и Тулуза

Руско-осетинският диригент Туган Сохиев на пулта на Берлинската филхармония през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният диригент на Болшой театър Туган Сохиев напуска поста си. Решението е потвърдено от самия него в официално заявление, изпратено до сайта Classical Music News и цитирано от ТАСС.

Поводът за оставката на Сохиев е вълната от негативно отношение към руски творци по света след военната инвазия на Русия в Украйна, уволненията на творци като Валерий Гергиев и Анна Нетребко и „кенсъл културата“, която в момента се отразява върху руската култура като цяло.

В заявлението на Сохиев се казва:

„Знам, че мнозина искаха да научат за моята позиция по повод това, което се случва в настоящия момент, и чакаха кога ще се изкажа. Беше ми нужно известно време, за да осъзная ставащото и да изразя сложните чувства, които предизвикаха у мен текущите събития.

Преди всичко трябва да кажа главното: никога не съм поддържал никакви конфликти. Не ги приемам в никаква форма и проява. Шокира ме и ме оскърбява фактът, че някой може да се съмнява в моя стремеж към мир и да мисли, че аз като музикант мога да ратувам за нещо друго, освен мир на нашата планета.

По време на различните катастрофални геополитически събития, с които се сблъска човечеството през последните 20 години, когато се развиваше професионалната ми кариера, аз винаги оставах с моите колеги музиканти и ние винаги заедно оказвахме и изразявахме поддръжка и съчувствие към всички жертви на тези конфликти.

Това правим ние, музикантите: изразяваме мислите си чрез музика, казваме емоционални неща с помощта на музиката, утешаваме с музика тези, които се нуждаят от нея. На нас, музикантите, ни провървя, че можем да говорим на този международен език, който понякога може да изрази повече, отколкото всички думи, познати на цивилизацията.

Винаги много се гордея с това, че съм режисьор от страна с толкова богата култура като Русия, и също много се гордея с това, че от 2003 г. съм част от френския музикален живот. Това е, което прави музиката. Тя обединява хора и артисти от различни континенти и противоположни култури, изцелява душите на хората и дава надежда за мирно съществуване на тази планета.

Музиката може да бъде драматична, лирична, смешна, тъжна, но никога обидна. В това се убедих в резултат на плодотворното сътрудничество със забележителния оркестър в Тулуза. Това ми доказва и моят изключителен колектив на Болшой театър всеки път, когато дирижирам спектакли в Русия или когато сме на гастроли в Европа.

И в Тулуза, и в Болшой театър редовно канех украински певци и диригенти. Дори не мислехме за своите националности. Харесваше ни да правим музика заедно и да бъдем част от музикалния свят. И днес позицията ни е непроменена.

Затова започнах руско-френския фестивал в Тулуза, за да покажа на всички, че народите на Франция и Русия са свързани исторически, културно, духовно и музикално, и че се гордея с тази връзка между нашите две велики страни, които обичам.

Днес властите на град Тулуза са против този фестивал. Какъв позор! Смятам, че този фестивал може да постигне повече за установяване на приятелски отношения, отколкото политическите изказвания.

През последните няколко дни станах свитетел на това, което, както си мислех, никога няма да видя през живота си. В Европа сега ме принуждават да направя избор и да предпочета един член на моето музикално семейство пред друг. Принуждават ме да избирам между две културни традиции. Принуждават ме да предпочета един артист пред друг. Принуждават ме да избера един певец вместо друг.

Скоро ще ме помолят да избера между Чайковски, Стравински, Шостакович и Бетовен, Брамс, Дебюси. Това вече се случва в Полша* – европейска страна, където е забранена руската музика.

Не мога да гледам как мои колеги – диригенти, актьори, певци, танцьори, режисьори – са подложени на заплахи, неуважително отношение и стават жертви на кенсъл културата. На нас, музикантите, ни е даден изключителен шанс, изпълнявайки и интерпретирайки тези велики композитори, да помогнем на човечеството да се съхрани, да запазим добротата и уважителното отношение на хората един към друг. Ние, музикантите, сме призвани чрез музиката на Шостакович да напомним за ужасите, застигнали човечеството по време на Втората световна война. Ние, музикантите, сме посланици на мира. Вместо да използват нас и нашата музика за обединяване на нациите и хората, в Европа се опитват да ни разделят и остракират.

Заради всичко казано дотук и понеже съм принуден да се сблъскам с невъзможния избор между моите любими руски и любими френски музиканти, реших да напусна поста на музикален ръководител и главен диригент на Болшой театър в Москва и поста на музикален ръководител на Националния оркестър на Капитолия в Тулуза.

За мен беше и винаги ще бъде голяма чест да познавам, да работя и да музицирам с артисти и музиканти от тези два изключителни колектива. Гордея се с тях“.

Туган Сохиев е главен диригент и музикален ръководител на Болшой театър от 2014 г., а от 2008-а е музикален ръководител на Националния оркестър на Капитолия в Тулуза.


* Твърдение, за което няма доказателства – бел. ред.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах