Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Диригентът на „Йоан Кукузел“: Прав е Георги Петров, заплащането ни е мизерно

От Протестна мрежа обявиха, че те стоят зад протеста и искането за оставка на Вежди Рашидов

„В днешно време условията, в които ни поставят, са много мизерни. Все пак един артист, който има претенции, че представлява страната и е на ниво, би трябвало да бъде зачетен по някакъв начин“, каза диригентът на хор „Йоан Кукузел“ Димитър Димитров. - Диригентът на „Йоан Кукузел“: Прав е Георги Петров, заплащането ни е мизерно

„В днешно време условията, в които ни поставят, са много мизерни. Все пак един артист, който има претенции, че представлява страната и е на ниво, би трябвало да бъде зачетен по някакъв начин“, каза диригентът на хор „Йоан Кукузел“ Димитър Димитров.

„Не съм против онова, което каза Георги Петров, а против начина, по който го направи. Но това, което каза, е вярно. Системата на оценяването на труда ни е обидна“, каза по Нова телевизия диригентът на хор „Йоан Кукузел“ Димитър Димитров, поканен да коментира напускането на втори певец от състава.

Ден преди пътуването на изпълнителите за Париж, където бяха поканени за участие в катедралата Нотр Дам като съпътстващо събитие към откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра, Георги Петров публикува статус във Фейсбук, в който разкри, че ще пеят в Нотр Дам без хонорар, само срещу дневните от 35 евро (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Във вторник в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че ще даде 50 лв. на Петров, за да се успокои, но да не пее. Обиден от тези думи вчера напусна още един хорист от „Йоан Кукузел“ – Стоян Малинов. А във Фейсбук бе организиран протест срещу Рашидов, с който тази вечер ще му бъде искана оставката пред Министерството на културата на бул. „Стамболийски“. По Нова телевизия от Протестна мрежа обявиха, че те стоят зад протеста.

Маестро Димитров каза пред Нова телевизия, че Петров не е точно уволнен, защото хорът няма щатен състав, в него всички са се събрали доброволно, единствено от любов към музиката. Петров бил отстранен. „Заради поведението, което имаше един ден преди заминаването ни и тези изказвания, които той направи своеволно – каза диригентът. – Ако е добронамерено това изказване – не виждам каква е ползата от него. Ако пък не е добронамерено – тогава по-лошо.“

„Но изявлението, направено в последния момент, внесе напрежение, вътрешно всички бяхме притеснени – защо трябва да бъде сега, нека като свърши всичко, като се приберем, да го обсъдим и ако трябва да направим някакво писмено изложение до министъра, да разговаряме, да се срещнем. Да обсъдим как могат да се променят нещата, да се помисли когато се командироват такива хора да има някакви допълнителни пера. Защото ние не сме щатни служители на министерството – обясни Димитров. – Но в отношенията си има някаква етика и когато говорим за уважение – това е взаимно задължение.“

Диригентът разказва, че навремето Комитетът за култура ги е командировал в чужбина – с пътни, дневни и квартирни. И сега ако някой иска да ги покани, им поема разноските. Гостът разкри, че вече 25 години пътуват в чужбина на този принцип – както те, така и хор „Гусла“.

С Вежди Рашидов диригентът на хор „Йоан Кукузел“ се запознал в Париж. Министърът му казал: „Обичам ви и навсякъде, където пътувам занапред, ще ви взимам с мен“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg