Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Диригентът на Радиооркестъра пред отстраняване

Оркестърът брани Росен Гергов от Теодосий Спасов в писмо до генералния директор на БНР

Симфоничният оркестър на БНР застава зад своя главен диригент Росен Гергов. Снимка: НДК - Диригентът на Радиооркестъра пред отстраняване

Симфоничният оркестър на БНР застава зад своя главен диригент Росен Гергов. Снимка: НДК

За пореден път главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР е застрашен от отстраняване. Само година след назначението си Росен Гергов може да напусне длъжността, тъй като е нежелан от ръководството на Дирекция „Музикална къща“ в Радиото, оглавявано от кавалджията Теодосий Спасов. За напрежението научаваме от писмо на оркестрантите до генералния директор на БНР Александър Велев, копие от което е изпратено и до „Площад Славейков“.

В позицията си до Велев музикантите споделят несъгласието си с решението на Спасов:

„За нас намерението и предприетите стъпки за подмяна на настоящия главен диригент са преднамерени, неоснователни и вероятно предизвикани от недобра осведоменост за процесите в оркестъра или недостатъчна компетентност.

В настоящия момент, само след един приключил сезон, подобно действие би могло да бъде мотивирано единствено от непоправими различия в професионалните, художествено-творческите или моралните отношения между главния диригент и оркестъра. Категорично ви уверяваме, че такива мотиви не съществуват и всички ние сме изумени от желанието на Дирекцията да предприеме подобен акт.

Изразяваме дълбокото си възмущение от факта, че всичко това се случва зад гърба на оркестъра и най-вече игнорирайки мнението на неговия Художествен съвет“.

Писмото е подписано от 82 от музикантите, или около 90% от състава.

От Симфоничния оркестър на Радиото споделиха пред „Площад Славейков“, че обтегнатите отношения с Теодосий Спасов датират от началото на сезона. Основният проблем за тях е авторитарната му практика на управление – без да се допитва до Художествената комисия в състава. Случвало се дори да назначава музиканти, независимо че не са издържали пробния си период в оркестъра, твърдят техни колеги.

Конфликтът се разгаря, след като неотдавна бяха повишени заплатите в състава със символичните 5%. Известно е, че Радиосимфониците получават най-ниското заплащане сред столичните оркестри със сходен авторитет. Щатен тутист в оркестъра на БНР взима средно 680 лв. месечно (за сравнение в Софийската филхармония средното заплащане за същата позиция е 850 лв., а в Софийската опера 1030 лв.).

Но за едни и същи позиции в щрайха на Радиооркестъра заплащането е с разлика 30-50 лв. и един от цигуларите – Огнян Вълчев – подава жалба в Комисията за дискриминация, след като не среща разрешение на проблема от ръководството на Дирекцията. Междувременно заплатите на неколцина са изравнени, което още повече разпалва конфликта с Теодосий Спасов.

Музикантите заявяват на Спасов, че искат да преговарят с генералния директор за заплатите, иначе ще вдигнат стачка. Пред „Площад Славейков“ те разкриха, че Теодосий Спасов смята за „виновник“ за готовността на състава да стачкува диригента и художествен ръководител на оркестъра Росен Гергов – затова и Спасов вече търсел заместник на Гергов.

Представяме ви пълния текст на писмото на Радиосимфониците:

До Александър Велев
Генерален Директор БНР

Копие: До Теодосий Спасов
Директор „Музикална къща БНР“

Позиция
на състава на Симфоничния оркестър на БНР

Уважаеми господин Велев,

Обръщаме се към Вас по повод тревожните информации, които получаваме относно факта, че ръководството на Дирекция „Музикална къща“ работи усилено за отстраняване на главния диригент на СО на БНР, маестро Росен Гергов. С огромна изненада научаваме, че са правени и се правят запитвания към потенциални кандидати за тази позиция и дори се планират срещи за договаряне на условия!?

С настоящото писмо изразяваме дълбокото си несъгласие с гореспоменатите действия на Дирекцията!

За нас намерението и предприетите стъпки за подмяна на настоящия главен диригент са преднамерени, неоснователни и вероятно предизвикани от недобра осведоменост за процесите в оркестъра или недостатъчна компетентност.

В настоящия момент, само след един приключил сезон, подобно действие би могло да бъде мотивирано единствено от непоправими различия в професионалните, художествено-творческите или моралните отношения между Главния диригент и оркестъра. Категорично Ви уверяваме, че такива мотиви не съществуват и всички ние сме изумени от желанието на Дирекцията да предприеме подобен акт.

Изразяваме дълбокото си възмущение от факта, че всичко това се случва зад гърба на оркестъра и най-вече игнорирайки мнението на неговия Художествен съвет! Това противоречи както на установената дългогодишна практика, така и на действащите правила, а също така и на защитавания от Вас принцип на публичност и прозрачност при взимане на сериозни решения и тяхното предварително сериозно обсъждане и дебатиране.

Уважаеми господин Велев, вече сте запознат с отчайващото положение, в което се намира Симфоничният оркестър по отношение на заплащането, спрямо другите подобни институти, отлива на кадри към други оркестри и текучеството на млади музиканти в състава. Смятаме, че в тези трудни времена за Симфоничния оркестър, Дирекцията трябва да поддържа спокойна атмосфера сред нас и да не създава вътрешно напрежение и допълнителен стрес с действия си, които в случая са ненужни и необосновани.

Маестро Росен Гергов е диригент, безспорно доказал таланта и професионализма си. Името му редовно присъства в афишите на най-престижните световни оркестри, оперни и концертни зали. Настоящият концертен сезон, изпълнен с изключително интересна съвременна и разнообразна програма, изпълнители и диригенти от световна величина е ярко доказателство за неговите качества като художествен ръководител.

Убедени сме, че името и талантът на диригента Росен Гергов повдигат рейтинга и професионалното ниво на Радиооркестъра, както и престижа на Българското национално радио като културна институция.

Вярваме, че настоящите редове ще послужат за анализ на създадената ситуация, размисъл, адекватни действия и решения!

Очакваме Ви на нашите концерти до края на сезона. Уверяваме Ви, че ще се почуствате горд и ще изпитате истинска наслада от нашето изкуство!


Вижте още: РОСЕН ГЕРГОВ: МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg