POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Диригентът Росен Гергов освободен от БНР

От септември поста му заема руснакът Марк Кадин

„Тежки времена ви чакат, колеги“, написа Росен Гергов във Фейсбук след срещата с генералния директор на БНР. Снимка: Емил Георгиев - Диригентът Росен Гергов освободен от БНР

„Тежки времена ви чакат, колеги“, написа Росен Гергов във Фейсбук след срещата с генералния директор на БНР. Снимка: Емил Георгиев

С края на сезона Росен Гергов приключва работата си като главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Новината съобщи самият Гергов във Фейсбук, след среща с генералния директор на Радиото Александър Велев. Днес в ранния следобед са били информирани и музикантите от състава. От септември главен диригент на оркестъра ще бъде руснакът Марк Кадин. 

До прекратяването на договора на Росен Гергов се стигна след разговори за увеличаване на заплатите на Радиосимфониците. Всеизвестно е, че сред елитните столични оркестри музикантите в БНР получават най-ниско възнаграждение. Отношенията на тема „заплати“ между оркестрантите и директора на „Музикална къща БНР“ Теодосий Спасов ескалират в отсъствието на Росен Гергов, обвинен, че не съблюдава за дисциплината на оркестъра. Стига се до заплахи за стачка на състава.

В крайна сметка увеличение на заплатите най-вероятно няма да има, информирал Симфоничния оркестър генералният директор на БНР Александър Велев. Радиосимфониците остават с най-ниските заплати на столичната класическа сцена. Възможно е обаче някои от музикантите занапред да получават премии от приходите от билети за концертите им – т.нар. „допълнително материално стимулиране“, практика в театрите.

„Тежки времена ви чакат, колеги“, написа във Фейсбук след срещата с Велев Росен Гергов.

Новият диригент на оркестъра, Марк Кадин, е работил многократно с Радиосимфониците. Той уверил ръководството на Радиото, че ще се установи да живее в България.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90