POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Диригентът Юка-Пека Сарасте с първи концерт в България

Преди дни в същата зала „България“ дирижира учителят му Йорма Панула

Знаменитият Юка-Пека Сарасте ще дирижира Софийската филхармония на 30 ноември в зала „България“. Снимка: Софийска филхармония - Диригентът Юка-Пека Сарасте с първи концерт в България

Знаменитият Юка-Пека Сарасте ще дирижира Софийската филхармония на 30 ноември в зала „България“. Снимка: Софийска филхармония

В афиша на звездните диригенти в 90-ия сезон на Софийска филхармония влиза още едно световно име – финландецът Юка-Пека Сарасте. Маестрото вече е в България, за да изнесе своя първи концерт у нас на 30 ноември в зала „България“. Солисти ще бъдат цигуларят Теро Латвала, виолистът Александър Земцов и виолончелистът Франц Бартоломей.

В програмата публиката ще чуе „Симфония кончертанте“ на Моцарт в обработка на Филип Уилби, „Дъмбъртън оукс“ на Игор Стравински и Симфония № 1 от Ян Сибелиус.

Започнал кариерата си като цигулар, Сарасте учи дирижиране в прочутата академия „Сибелиус“ в Хелзинки с учител Йорма Панула. Панула също бе част от юбилейния сезон на Филхармонията – неговият концерт бе сега, на 22 ноември. След като завършва, Сарасте става асистент на диригента Лейф Сегерстам.

Още тогава проличава влечението на Юка-Пека Сарасте към съвременната музика и заедно с приятеля си Еса-Пека Салонен основават камерния оркестър „Аванти“. Сарасте е създател и художествен съветник на летния фестивал „Екенхас“, където свири често с Финландския камерен оркестър.

През годините Сарасте е работил с най-големите оркестри в света, сред които „Концертгебау“, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Лондонската филхармония, Берлинската филхармония, Филхармониите на Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго, Мюнхен, Париж и водещите скандинавски оркестри. До края на сезон 2018/2019 г. той е главен диригент на Радио-симфоничния оркестър на Кьолн.

Маестрото е основател на LEAD! проектът „Оркестър“, чиято цел е да преподава ефективни музикални лидерски умения и комуникативни умения на амбициозни млади музиканти.

През 2000 г. Сарасте става носител на финландската държавна награда за музика и на финландския медал Сибелиус. Доктор хонорис кауза на Университета в Йорк, Торонто, той има и почетна докторска степен от Академията „Сибелиус“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg