VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Диригентът Юка-Пека Сарасте с първи концерт в България

Преди дни в същата зала „България“ дирижира учителят му Йорма Панула

Знаменитият Юка-Пека Сарасте ще дирижира Софийската филхармония на 30 ноември в зала „България“. Снимка: Софийска филхармония - Диригентът Юка-Пека Сарасте с първи концерт в България

Знаменитият Юка-Пека Сарасте ще дирижира Софийската филхармония на 30 ноември в зала „България“. Снимка: Софийска филхармония

В афиша на звездните диригенти в 90-ия сезон на Софийска филхармония влиза още едно световно име – финландецът Юка-Пека Сарасте. Маестрото вече е в България, за да изнесе своя първи концерт у нас на 30 ноември в зала „България“. Солисти ще бъдат цигуларят Теро Латвала, виолистът Александър Земцов и виолончелистът Франц Бартоломей.

В програмата публиката ще чуе „Симфония кончертанте“ на Моцарт в обработка на Филип Уилби, „Дъмбъртън оукс“ на Игор Стравински и Симфония № 1 от Ян Сибелиус.

Започнал кариерата си като цигулар, Сарасте учи дирижиране в прочутата академия „Сибелиус“ в Хелзинки с учител Йорма Панула. Панула също бе част от юбилейния сезон на Филхармонията – неговият концерт бе сега, на 22 ноември. След като завършва, Сарасте става асистент на диригента Лейф Сегерстам.

Още тогава проличава влечението на Юка-Пека Сарасте към съвременната музика и заедно с приятеля си Еса-Пека Салонен основават камерния оркестър „Аванти“. Сарасте е създател и художествен съветник на летния фестивал „Екенхас“, където свири често с Финландския камерен оркестър.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

През годините Сарасте е работил с най-големите оркестри в света, сред които „Концертгебау“, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Лондонската филхармония, Берлинската филхармония, Филхармониите на Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго, Мюнхен, Париж и водещите скандинавски оркестри. До края на сезон 2018/2019 г. той е главен диригент на Радио-симфоничния оркестър на Кьолн.

Маестрото е основател на LEAD! проектът „Оркестър“, чиято цел е да преподава ефективни музикални лидерски умения и комуникативни умения на амбициозни млади музиканти.

През 2000 г. Сарасте става носител на финландската държавна награда за музика и на финландския медал Сибелиус. Доктор хонорис кауза на Университета в Йорк, Торонто, той има и почетна докторска степен от Академията „Сибелиус“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg