СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дишането в Сикстинската капела ограничено!

Климатик брани фреските на Микеланджело от прахта и потта

Климатичната инсталация движи въздуха по-бавно, за да не се увреждат стенописите на Микеланджело. - Дишането в Сикстинската капела ограничено!

Климатичната инсталация движи въздуха по-бавно, за да не се увреждат стенописите на Микеланджело.

Ватикана показа новата високотехнологичната осветителна и климатична инсталация, предназначена да показва по-добре и да предпазва фреските на Микеланджело в Сикстинската капела. Целта е в Музея в Апостолическия дворец да бъдат намалени щетите от прахта, дишането, потта и топлината на посетителите, които са 6 млн. души годишно.

Климатичната инсталация движи въздуха по-бавно, за да не се увреждат стенописите. Потокът, влажността и температурата на въздуха ще се определят с помощта на данни от 70 сензора в стените, както и от камерите, които следят броя на посетителите.

Осветителна система за 3 млн. евро е със 7000 светодиода, пести енергия и насочва погледите към неща, които без нея убягват от вниманието. Очаква се сметките за електричество на Ватикана да намалеят с 80 процента. Старата осветителна система беше инсталирана преди 20 години, когато посетителите в Сикстинската капела са били само 1,5 милиона годишно.

Директорът на Ватиканските музеи Антонио Паолучи обяви, че е много уместно 450-годишнината от смъртта на Микеланджело, която е тази година, да се отбелязва с „нещо трайно, не ефимерно“. Творецът рисува фреските в Сикстинската капела през първата половина на 16-и век. Последната им голяма реставрация продължи 14 години и приключи през 1994 г.

Сикстинската капела от птичи поглед

Сикстинската капела от птичи поглед

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg