Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Диск на Добринка Табакова сред най-добрите албуми в класиката през 2019-а

Кантатата ѝ „Векове на медитации“ бе избрана за една от 11-те най-добри композиции във Великобритания за последните 25 години

Българката Добринка Табакова е щатен композитор на Би Би Си и гост композитор на Катедралата в Труро. Снимка: Морган Габеро - Диск на Добринка Табакова сред най-добрите албуми в класиката през 2019-а

Българката Добринка Табакова е щатен композитор на Би Би Си и гост композитор на Катедралата в Труро. Снимка: Морган Габеро

Вторият авторски диск на Добринка Табакова с хорови записи от Катедралата в Труро бе нареден сред „Дисковете на годината“ за 2019 г. от британското списание за класическа музика „Грамофон“. Албумът на българката е оценен от критиците на изданието. Признанието идва след номинацията за „Грами“ за „Струнни пътеки“, нейния първи албум, през 2014 г.

Вторият диск на Табакова, щатен композитор на концертния оркестър на Би Би Си и гост композитор на Катедралата в Труро, Великобритания, е издаден през есента на 2019 г. В него са събрани изпълнения на хорови творби, две симфонични поеми и множество църковни химни. Един от тях, „Магнификат”, бе определен от критиците за най-силната и прочувствена композиция в жанра писана досега. Друга нейна творба за Рождество беше изтъкната като една от петте най-добри такива композиции в Англия. Музиката от този албум ще прозвучи на 22 януари от 19 ч. в Българския културен институт в Лондон.

2019-а бе плодотворна за Табакова – кантата ѝ „Векове на медитации” бе избрана за една от 11-те най-добри композиции във Великобритания за последните 25 години и бе изпълнена в десет от най-големите катедрали в страната. Нейни хорови творби прозвучаха по време на закриването на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, а също в Уестминстърското абатство и в катедралата „Свети Павел“ в Лондон.

Добринка Табакова не забравя и родната публика. Композиторката бе част юбилейния 90-и сезон на Софийската филхармония. В родния ѝ Пловдив се състоя премиерата на нейния „Тропар за Свети Иван Рилски”, а през август участва във фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека” в село Ковачевица.

Америка за България

Освен във Великобритания и България, нейни творби бяха изпълнявани в още 15 страни, като Австралийското радио я определи за един от най-изпълняваните в света съвременни композитори, а списание „Хор и Орган” постави българката на корицата си.

Табакова е позната с това, че запознава света с красотата на българската музика. Нейните „Модетюди” – в различни ладове и с типичните наши неравноделни ритми – се използват в обучението на млади пианисти. А третата част от Концерта ѝ за две пиана е базирана изцяло на български ритми.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3