Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Диск на Добринка Табакова сред най-добрите албуми в класиката през 2019-а

Кантатата ѝ „Векове на медитации“ бе избрана за една от 11-те най-добри композиции във Великобритания за последните 25 години

Българката Добринка Табакова е щатен композитор на Би Би Си и гост композитор на Катедралата в Труро. Снимка: Морган Габеро - Диск на Добринка Табакова сред най-добрите албуми в класиката през 2019-а

Българката Добринка Табакова е щатен композитор на Би Би Си и гост композитор на Катедралата в Труро. Снимка: Морган Габеро

Вторият авторски диск на Добринка Табакова с хорови записи от Катедралата в Труро бе нареден сред „Дисковете на годината“ за 2019 г. от британското списание за класическа музика „Грамофон“. Албумът на българката е оценен от критиците на изданието. Признанието идва след номинацията за „Грами“ за „Струнни пътеки“, нейния първи албум, през 2014 г.

Вторият диск на Табакова, щатен композитор на концертния оркестър на Би Би Си и гост композитор на Катедралата в Труро, Великобритания, е издаден през есента на 2019 г. В него са събрани изпълнения на хорови творби, две симфонични поеми и множество църковни химни. Един от тях, „Магнификат”, бе определен от критиците за най-силната и прочувствена композиция в жанра писана досега. Друга нейна творба за Рождество беше изтъкната като една от петте най-добри такива композиции в Англия. Музиката от този албум ще прозвучи на 22 януари от 19 ч. в Българския културен институт в Лондон.

2019-а бе плодотворна за Табакова – кантата ѝ „Векове на медитации” бе избрана за една от 11-те най-добри композиции във Великобритания за последните 25 години и бе изпълнена в десет от най-големите катедрали в страната. Нейни хорови творби прозвучаха по време на закриването на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, а също в Уестминстърското абатство и в катедралата „Свети Павел“ в Лондон.

Добринка Табакова не забравя и родната публика. Композиторката бе част юбилейния 90-и сезон на Софийската филхармония. В родния ѝ Пловдив се състоя премиерата на нейния „Тропар за Свети Иван Рилски”, а през август участва във фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека” в село Ковачевица.

Освен във Великобритания и България, нейни творби бяха изпълнявани в още 15 страни, като Австралийското радио я определи за един от най-изпълняваните в света съвременни композитори, а списание „Хор и Орган” постави българката на корицата си.

Табакова е позната с това, че запознава света с красотата на българската музика. Нейните „Модетюди” – в различни ладове и с типичните наши неравноделни ритми – се използват в обучението на млади пианисти. А третата част от Концерта ѝ за две пиана е базирана изцяло на български ритми.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg