Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дискотеката за мутри, която стана място за изкуство

Иво Димчев, Антигона и литература изпълват ДНК – новото пространство за различните творци

ДНК – алтерегото на Националния дворец на културата. Снимка: Румен Добрев - Дискотеката за мутри, която стана място за изкуство

ДНК – алтерегото на Националния дворец на културата. Снимка: Румен Добрев

Времената, в които подлезът на НДК приютяваше една от най-известните мутренски дискотеки в София, са безвъзвратно отминали. А скоро предстои нова стъпка в еволюцията на подземното пространство – на 11 ноември там ще бъде открит ДНК, дом за независими творци. Още в първите си два месеца пространството започва с множество събития, сред които представления на провокативния артист Иво Димчев, танцувален спектакъл, посветен на Мария Калас, интерпретация по Антигона, както и Софийският литературен фестивал.

ДНК, което се намира точно срещу фонтаните в подлеза на НДК, е за хора с различен поглед към изкуството, които не се поддават на класическата представа за него и не се подчиняват на публиката, а следват своя собствен творчески път, обясни директорът на Двореца Мирослав Боршош.

„Това са изключително ценни хора за нас и това пространство е за да не се налага те да се ограничат от изискванията на пазара, маркетинга и билетчетата – каза той на специално представяне на ДНК пред журналисти. – Тези хора заслужават огромно уважение и подкрепа. ДНК е създадено за тях.“

Артистичният директор на ДНК Мирослава Тодорова обясни, че името, измислено от Боршош, е заигравка с абревиатурата на НДК, като така новото пространство се превръща в своеобразно алтер его на Двореца, неговото смутно и неясно подземие.

Мястото е мултифункционално и ще позволи творците да получат максимална свобода в подхода към представленията и пърформънсите си. Ще има все пак класическа сцена, но тя ще може да се демонтира, да се сглобява и мести в различни пространства на ДНК. Освен спектакли, мястото ще предлага уъркшопи, лаборатории, ателиета и дебати, посветени на независимите творци.

Пространство ДНК ще бъде официално открито на 11 ноември от 19:30 ч., когато шестима български барабанисти заедно с професионалния музикант и диригент Нейтън Фър ще разтърсят демоните в подземията на НДК с интердисциплинарния проект Demonshaker, плод на дългогодишно изследване на ритуали и музикални традиции от три континента.

Три интерактивни спектакъла за малко повече от месец ще има Иво Димчев, чието име се прочу наскоро в България покрай „Мозей“, където пяха Джорджано и Сашка Васева – но всъщност в Европа, а и по света е сред известните пърформънс-артисти. На 12 ноември той ще изнесе своя Songs from My Shows, на 11 декември – Facebook Theatre, а на 17 декември – I Cure.

Иво Димчев – вече известен по света, все повече нашумява и у нас.

Иво Димчев – вече известен по света, все повече нашумява и у нас.

Първата театрална премиера в ДНК ще е „Математика на сърцето“ на Ирина и Огнян Голеви. Независимият спектакъл, който изследва функцията на сърцето в човешките взаимоотношения, има представления на 13 ноември и 16 декември, както и в рамките на АСТ Фестивал за свободен театър от 19 – 22 ноември (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Друга от важните постановки на фестивала е „Пепеляшки ООД“ на „36 маймуни“ – спектакъл, който чрез трима актьори (от България, Германия и САЩ) разказва за синдрома „Пепеляшка“, известен и като страх от независимост. С „Пепеляшки ООД“ ще бъде открит фестивалът АСТ на 19 ноември.

Галина Борисова ще покаже на 15 декември своя танцов спектакъл „Танцувам Мария Калас“, в рамките на който освен хореография зрителите ще видят още записи на оперни арии в изпълнение на Калас, както и интервюта на прочутата оперна прима.

На 26 ноември и 10 декември отново Борисова ще изпълни „Антигона – Това съм аз“ на Джина Шербанеску от Румъния – той не трябва да се бърка със спектакъла на Театър „София“ за древногръцката героиня, но все пак в него са включени части от репликите на Хора на Жак Ануи.

В ДНК излизат и Impossible Fest 2015 – с богата музикална програма, работилници за театрална музика и два театрални спектакъла (4 – 6 декември), танцовият „Саломе“ на Мирослав Йорданов (4 и 18 декември), както и една от най-големите световни платформи за късометражно кино Future Shorts – на 23 и 24 ноември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС