Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дисни” не плаща авторски права на писатели

Предстои съкращаване на 32 хиляди служители на компанията

Сцена от филма „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, автор на книжния вариант е Алън Дийн Фостър. - „Дисни” не плаща авторски права на писатели

Сцена от филма „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, автор на книжния вариант е Алън Дийн Фостър.

Авторът на романите по филмите „Междузвездни войни” обвини „Дисни” в неплащане на авторски права, съобщава „Уолстрийт Джърнъл”. Алън Дийн Фостър, написал няколко от най-популярните книжни варианти на франчайза, в продължение на 35 години е получавал редовни плащания като авторски отчисления, но от осем години насам, откакто „Дисни” купи „Lucasfilm“, хонорарите му са спрени.

От същото се оплакват и авторите на книжните версии на „Индиана Джоунс” и „Бъфи – убийцата на вампири”.

Журналистите от „Уолстрийт Джърнъл” изразяват недоумение, че при милиардите печалба, която „Дисни” получава от поредиците, са съкратени най-дребните за мащаба на корпорацията разходи. Авторите на романите по филми получават в пъти по-малко от творческия състав на кинопродукциите. Предполага се, че това е станало възможно заради недоглеждане при договора, сключен при продажбата на „Lucasfilm“.

Засега подробности като суми и възможни решения не се огласяват, тъй като Алън Дийн Фостър е сключил договор за конфиденциалност за времето, в което текат преговори с компанията.

Междувременно стана ясно, че в първата половина на 2021 г. „Дисни” ще съкрати над 32 хиляди свои служители, най-вече работещи в развлекателните паркове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg