Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дисни“ в расистки скандал заради бяла африканска принцеса

Сценаристката на бъдещ филм се отказа от него заради негативните реакции

Момичето на татко – 7-годишната принцеса Емили. - „Дисни“ в расистки скандал заради бяла африканска принцеса

Момичето на татко – 7-годишната принцеса Емили.

„Дисни“ планира да снима филм по истинския случай за „принцесата на Северен Судан“, провъзгласена от баща си през миналата година. Само часове след като сценаристката Стефани Фолсъм обяви намеренията си да работи по проекта, социалните мрежи яростно възроптаха и обвиниха филмовата компания в расизъм и неоколониализъм.

Идеята на филма е да разкаже за експедицията от юни миналата година, направена от американеца Джеремая Хийтън до парче земя от около 1000 квадратни километра, разположено между Египет и Судан – смятано за последната „ничия“ земя на планетата. Хийтън предприел пътуването, защото 7-годишната му дъщеря Емили поискала да я направи принцеса.

И така, американецът прекосил пустинята и забил в провъзгласеното от него ново царство Северен Судан знаме по рисунка на дъщеря му. Там и очаква един ден да заживее с цялото си семейство като кралска фамилия. Опитът на Хийтън да основе държава в Судан вече срещна критики в миналото. Сега обаче се надига нова вълна от гняв – след материал на „Холивуд Рипортър“, описващ бъдещ филм на „Дисни“ – „Принцесата на Северен Судан“.

Сюжетът е предаден така: „уникална приказка за принцеса, вдъхновена от истинската история на американец, провъзгласил земя в Африка за своя и себе си и семейството си за нейни владетели… историята се фокусира върху връзката между баща и дъщеря на фона на фантастичното приключение“.

Според критиците би било истинска катастрофа за „Дисни“, ако първата африканска принцеса в техен филм е бяло момиче. Компанията срещна и упреци в проповядване на колониалистки настроения.

„Дисни изглежда си мислят, че африканските истории са ограничени само до говорещи животни и изгубили се бели мъже“, пише един от ядосаните потребители на „Туитър“ към снимки от филмите „Тарзан“, „Цар Лъв“ и „Мадагаскар“.

След острата реакция, Фолсъм, сценаристка дебютант, известна най-вече с нефилмирания скрипт „1969: Космическа одисея или Как Кубрик се научи да спре да се тревожи и кацна на Луната“, обяви, че се отказва от филма за Хийтън. „Както бе представено от „Холивуд Рипортър“, разбирам защо сте разстроени. Уверявам ви, че това не е историята, която разказваме“, написа тя в социалната мрежа.

По-късно добави още: „Съгласявам се с всичко, което казвате. Няма да напишем тази история. Но ако искате да съсредоточите омразата си върху мен – давайте“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС