POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дисни +“ загуби 4 млн. потребители от началото на годината

Платформата все пак овладява разходите си и очаква печалба до 2024 г.

„Мандалорецът“ е сред заглавията на „Дисни +“, които все още задържат зрителското внимание, премиерата на първия епизод от трети сезон е била гледана от 1,5 млн. души.  - „Дисни +“ загуби 4 млн. потребители от началото на годината

„Мандалорецът“ е сред заглавията на „Дисни +“, които все още задържат зрителското внимание, премиерата на първия епизод от трети сезон е била гледана от 1,5 млн. души.

Четири милиона потребители са напуснали „Дисни +“, сочи статистика на платформата за първото тримесечие на 2023 г. Огромна част от отменените абонаменти идват от услугата „Hotstar“ в Азия, която загуби правата за излъчването на индийски крикет мачове миналата година, съобщава Би Би Си. Около 300 хил. е загубата на клиенти от САЩ и Канада, настъпила след като платформата увеличи цените на пакетите си.

Същевременно „Дисни +“ е успяла да намали загубите си с 400 млн. долара за посоченото тримесечие, тъй като залага все повече на стрийминг бизнеса си в ерата на свиващия се традиционен филмов и тв пазар. В края на миналата година изпълнителният директор на компанията Боб Айгър заяви, че стрийминг бизнесът вече е покрил разходите по създаването си и се очаква да стане печеливш до 2024 г.

„Дисни +“, който предлага филмите на „Марвел“ и „Междузвездни войни“, тръгна в края на 2019 г. У нас се появи през лятото на 2022 г. По-рано през годината обаче развлекателният гигант съобщи за първия спад в абонаментите си и обяви, че ще съкрати около 7 хил. души.

Новината идва на фона на продължаващия протест на сценаристите в Холивуд, които настояват за по-високо заплащане на труда си в стрийминг платформите. Последната голяма стачка на Гилдията на сценаристите в Америка продължи 100 дни през 2007-2008 г., в следствие на която индустрията е загубила около 2 млрд. долара.

Недоволството на сценаристите вече спря продукцията на няколко проекта на „Дисни“, включително сериали за платформата. Компанията предлага общо три стрийминг услуги – „Дисни +“, ESPN+, „Хулу“, с общо 231 млн. потребители.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg