VivaPay

Дивите животни нахлуха в градовете (снимки, видео)

Елени на разходка край бензиностанция, бобри пресичат крайбрежна улица, диви прасета с малките си край жилищни кооперации, патици пред Бранденбургската врата

Израелско момче наблюдава глиган, пресичащ на пешеходна пътека в Хайфа, Израел на 11 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дивите животни нахлуха в градовете (снимки, видео)

Израелско момче наблюдава глиган, пресичащ на пешеходна пътека в Хайфа, Израел на 11 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората се заключиха в домовете си и оставиха природата да си почине от тях за известно време. Животните побързаха да завладеят териториите, които досега бяха недостъпни за тях, и нахлуха в градовете. В цял свят свидетели разказват за появата на диви животни по улиците в опразнените градове. Материалите на очевидци представя РИА „Новости“.

В изчистените от замърсявания реки се появяват бобри. Наскоро в Санкт Петербург са видели бобър, който спокойно пресичал крайбрежната улица.

В някои израелски градове, а наскоро и в София, бяха забелязани чакали. В много северни страни по улиците са документирани свободно разхождащи се елени. Наскоро в Мармарис, Турция, цяло семейство диви прасета обикаляше курортното градче.

Това не е коронавирус, а нещо по-голямо и опасно, останете си вкъщи“, написа в коментарите към новината, че лъв се разхожда в едно от селищата на индийския щат Гуджарат сътрудникът на индийските горски служби Сюзанта Нанда.

В столицата на Чили – Сантяго, през март вечерният час беше нарушен от млад гладен самец пума. Натрапникът бе заловен от специалните служби.

В Непал носорог се появи в града от националния парк резерват Читван, разгони хората, които не спазват самоизолацията, и спокойно се върна на своя територия.

Опустелите от туристи плажове също са завладени от животните. В тайландския курорт Пукет са се върнали редките кожести костенурки – най-големите от всички съществуващи видове. Преди пандемията тълпите почиващи са им пречели да заравят яйцата си в топлите пясъци на плажа. Сега има множество гнезда за неизмътени костенурчи яйца там, където преди имаше само туристи.

Преди месец в ЮАР посетители на най-стария национален резерват Крюгер заснеха млада самка леопард, която обучава децата си да пресичат шосето. За да им направят път, хората са спрели доброволно колите и автобусите си.

Още представители на дивата прироа, нахлули в пустите градове:

Мъжки (вдясно) и женски представител на зеленоглава патица пред Бранденбургската врата в Берлин на 14 април 2020 г. – място, което обикновено е пълно с туристи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърни се разхождат пред бензиностанция в Закопане, Полша, на 16 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чакали в парк в Тел Авив, Израел, на 15 април. Израелците съобщават, че са виждали и други диви животни в градове из страната заради празните улици. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папагали са забелязани в парк „Кенсигтън“ в Лондон, Великобритания, на 18 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пингвини пресичат пуста улица в Кейп Таун, Южна Африка, на 25 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глигани с малките си се разхождат из улиците на Хайфа, Израел, на 11 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg