Дивите животни нахлуха в градовете (снимки, видео)

Елени на разходка край бензиностанция, бобри пресичат крайбрежна улица, диви прасета с малките си край жилищни кооперации, патици пред Бранденбургската врата

Израелско момче наблюдава глиган, пресичащ на пешеходна пътека в Хайфа, Израел на 11 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дивите животни нахлуха в градовете (снимки, видео)

Израелско момче наблюдава глиган, пресичащ на пешеходна пътека в Хайфа, Израел на 11 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората се заключиха в домовете си и оставиха природата да си почине от тях за известно време. Животните побързаха да завладеят териториите, които досега бяха недостъпни за тях, и нахлуха в градовете. В цял свят свидетели разказват за появата на диви животни по улиците в опразнените градове. Материалите на очевидци представя РИА „Новости“.

В изчистените от замърсявания реки се появяват бобри. Наскоро в Санкт Петербург са видели бобър, който спокойно пресичал крайбрежната улица.

В някои израелски градове, а наскоро и в София, бяха забелязани чакали. В много северни страни по улиците са документирани свободно разхождащи се елени. Наскоро в Мармарис, Турция, цяло семейство диви прасета обикаляше курортното градче.

Това не е коронавирус, а нещо по-голямо и опасно, останете си вкъщи“, написа в коментарите към новината, че лъв се разхожда в едно от селищата на индийския щат Гуджарат сътрудникът на индийските горски служби Сюзанта Нанда.

В столицата на Чили – Сантяго, през март вечерният час беше нарушен от млад гладен самец пума. Натрапникът бе заловен от специалните служби.

В Непал носорог се появи в града от националния парк резерват Читван, разгони хората, които не спазват самоизолацията, и спокойно се върна на своя територия.

Опустелите от туристи плажове също са завладени от животните. В тайландския курорт Пукет са се върнали редките кожести костенурки – най-големите от всички съществуващи видове. Преди пандемията тълпите почиващи са им пречели да заравят яйцата си в топлите пясъци на плажа. Сега има множество гнезда за неизмътени костенурчи яйца там, където преди имаше само туристи.

Преди месец в ЮАР посетители на най-стария национален резерват Крюгер заснеха млада самка леопард, която обучава децата си да пресичат шосето. За да им направят път, хората са спрели доброволно колите и автобусите си.

Още представители на дивата прироа, нахлули в пустите градове:

Мъжки (вдясно) и женски представител на зеленоглава патица пред Бранденбургската врата в Берлин на 14 април 2020 г. – място, което обикновено е пълно с туристи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърни се разхождат пред бензиностанция в Закопане, Полша, на 16 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чакали в парк в Тел Авив, Израел, на 15 април. Израелците съобщават, че са виждали и други диви животни в градове из страната заради празните улици. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папагали са забелязани в парк „Кенсигтън“ в Лондон, Великобритания, на 18 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пингвини пресичат пуста улица в Кейп Таун, Южна Африка, на 25 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глигани с малките си се разхождат из улиците на Хайфа, Израел, на 11 април 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах