Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Днес крадат лафове, утре ще крадат фондове

Тони Филипов, д-р, преди 2 г., когато Слави Трифонов напусна Би Ти Ви и обяви, че влиза в политиката

Слави Трифонов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Днес крадат лафове, утре ще крадат фондове

Слави Трифонов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Шоуто на Слави“ спря. В последното си предаване водещият обяви, че ще прави нов телевизионен проект „Седем осми“. Негова си работа, не ни засяга. Но щял да прави и партия, а това вече може да ни засегне и то сериозно. Партията щяла да се казва „Няма такава държава“. И като всяка партия щяла да се бори за властта и правото да управлява тая държава, дето я няма.

На милионите българи, които в претенциозна среда се определят като „Аз не го гледам това шоу“, ще обясня, че името на партията е заимствано от заглавие на песен на Слави. Хубава песен, със стойностна музика и още по-стойностен текст:

„На трибуната качва се некъв педераст.
Педераст, педераст, но облечен във власт.
В устата му глупости, в очите му злоба.
Той тая власт ще я стиска до гроба,
а щом свърши поредния смешен дебат,
ще отиде да чука в Студентския град“.

Има и следното народпсихологично прозрение:

„Добър вечер, уважаеми зрители.
Спите ли,
или чакате да дойдат поредните спасители?
Колко пъти се повтаря старата история?
Изхвърляме единия, прегръщаме втория“.

Наистина е прозрение. Все чакаме някой отнякъде да се появи и да ни обещае, че ще ни спаси. И ние веднага му се доверяваме. Дето казва д-р Филипов, демек аз, Христос не би могъл да се яви по нашите земи, защото ако беше дошъл и казал: „Вервайте ми!“ – ние щяхме веднага да му повярваме… И нямаше да го разпънем, нямаше да стане жертва и да изкупи човешките грехове и цялата история щеше да се преебе…

За спасителите ще говорим отделно. Сега става въпрос за друго. Слави ще направи партия, щом е обещал. И така, както никой не го харесва и не го гледа, току виж взел властта и станал новият спасител. И кой ще е виновен тогава?

Навремето, когато научил, че Роналд Рейгън е избран за губернатор на Калифорния, американският кинопродуцент Джак Уорнър рекъл:

„Ние сме виновни. Трябваше да му даваме по-хубави роли“.

Обаче те му давали тъпи роли в скапани филми и по този начин зорлем го направили политик.

Но що ни трябва да ходим толкоз надалеч. Идентичен случай в наше село. Като научила, че Станишев е станал премиер, Димитрана Александрова, дългогодишен главен редактор на „Сега“, рекла:

„Ние сме виновни, трябваше да му пускаме статиите“.

Андрей Райчев завел Станишко в редакцията и го препоръчал, ама Димитрана не го харесала. Казала, че пише като „рустикален наивист от времето на народниците“ (или нещо подобно) и го напъдила. И така, вместо да си пише безобидни статии за международното положение, Станишев се събра с царя и ага Доган, направиха Тройната коалиция и той стана премиер. И управлява България 4 години. Ама така я управлява, че Борисов вече 10 години не може да я оправи. То той и не знае как, но това е друг разговор.

Та кой ще е виновен, ако Слави стане премиер? Битивито ще е виновно. Ако му бяха продължили договора още някоя и друга година, можеше да си икономисаме поредното спасяване. Ама нямало гледаемост шоуто… Голяма работа! „Каналето“ да не би да имаше? Но БНТ го държа години, докато се разбра, че е умряло и няма да възкръсне. Та можеше, не е да не можеше.

Весето Седларска се пошегува, че „Няма такава държава“ ще е първата партия с балет. Но мен повече ме плашат сценаристите. Представяте ли си Сиромахов министър? А Тошко сценариста? Сега, разправят, крадели лафове, тогава ще крадат фондове. Така, де, казано е, че който открадне игла, може да открадне и хазна.

Откакто Борисов се е възкачил на престола повтаряме, че най-страшното на управлението на ГЕРБ е, че след него всеки ще има основание да поиска да поуправлява държавата.

Защо и Тошко сценариста да не опита?! Да не е по-прост?

„Добър вечер уважаеми зрители.
Спите ли,
или чакате да дойдат поредните спасители?“

Не ми казвайте, нека позная!


Източник: „Редута“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС