Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Днес никой не иска книгата на нобелиста

12 съвременни френски издатели отказаха ръкопис на покойния класик Клод Симон

Клод Симон спечели Нобелова награда за литература през 1985 г. - Днес никой не иска книгата на нобелиста

Клод Симон спечели Нобелова награда за литература през 1985 г.

Френският писател Клод Симон, спечелил Нобелова награда за литература през 1985 г., едва ли би бил издаван днес, показва експеримент, проведен от почитател на автора.

Серж Вол е изпратил 50 страници от романа Le Palace (1962), ситуиран по време на Испанската гражданска война, до 19 издатели. Тежката присъда – 12 го отхвърлили, а 7 дори не си направили труда да отговорят, предава „Франс прес“.

Един от редакторите заявил, че „безкрайно дългите изречения [в книгата] напълно изгубват читателя“, разказва Вол пред Френското обществено радио. Нито пък книгата има „истински сюжет с добре изградени персонажи“, продължавало писмото с отказа.

Симон, един от бащите на френския „нов роман“, е прочут с прозата си, чиито изречения често продължават цели страници, както в шедьовъра Les Géorgiques от 1981 г.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

70-годишният Серж Вол твърди, че отказите показват еснафщината на съвременното книгоиздаване, „изоставящо литературни творби, които не са лесни за четене или които няма да поставят рекорди по продажби“.

Като перифразира Марсел Пруст, той заявява, че трябва вече да си „известен, за да те издадат. Живеем в ерата на отпадъчната книга“. Вол отказва да посочи на кои издатели е изпратил откъса, но е известно, че няколко от водещите френски издателски къщи са отхвърлили Les Géorgiques четири години преди романът да помогне на Симон да спечели Нобела.

Le Palace е една от най-противоречивите работи на Симон (1913 – 2005), виждана от много критици като прикрита нападка срещу Джордж Оруел, който също като Симон се сражава на страната на Републиканците в Гражданската война през 30-те години.

В годината, когато Симон печели Нобеловата награда, писателят заявява, че обясненията на Оруел за времето му в битки срещу анархистите са „фалшифицирано от първото изречение“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах