Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Днес поетичен, преди 100 г. „неприличен“

Густав Климт цял живот рисува голи жени, но може би се е въздържал от секс

В картината „Юдит I“ (детайл) Климт изследва разрушителната и опасна сила на женската сексуалност. - Днес поетичен, преди 100 г. „неприличен“

В картината „Юдит I“ (детайл) Климт изследва разрушителната и опасна сила на женската сексуалност.

Сто години от смъртта на Густав Климт (14.07.1862 — 06.02.1918) – един от най-прочутите австрийски художници, основна фигура в сецесиона и виенския модерн – се навършват на 6 февруари. Главният мотив в повечето му картини е голото женско тяло, заради което е признат за майстор на еротиката.

Някои произведения на живописеца са били смятани да твърде откровени за своето време и са подлагани на сериозна критика – например неговите „факултетски“ работи за украса на тавана на голямата зала във Виенския университет са наречени от професорската колегия „извращение и порнография“ и „неприлично изкуство“.

Въпреки невероятната чувственост в женските портрети на Климт, някои експерти смятат, че художникът, който никога не се е женил, макар и да е имал много любовници — вероятно се е въздържал от секс.

Лента.ру предлага галерия със 17 от най-очарователните жени от платната на Климт.

Даная, 1907 г.

Климт е познат на повечето зрители преди всичко с картините от своя „Златен период“: позлатата, използвана в работите му е най-разпознаваемият елемент в творчеството му. Позлатен в „Даная“, разбира се, е златният дъжд, който според мита опложда героинята.

Портрет на Адела Блох-Бауер I, 1907 г.

ПРАЗНИЧЕН НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ | „ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЗИМАТА”

Дъщерята на генералния директор на Виенския банков съюз остава в историята, благодарение на четири живописни творби на Климт. „Портрет ва Адела Блох-Бауер I“ е една от най-важните картини в югендстила, което е отразено и в другите названия на платното: „Австрийската Мона Лиза“ и „Златната Адел“.

Голата истина, 1899 г.

Nuda Veritas — поредното предизвикателство на Климт по адрес на консервативния вкус. Голата истина тук е въплътена в гола в буквалния смисъл червенокоса жена, която държи огледалото на истината. Над картината е цитатът на Шилер:

„Ако не можеш да се харесаш на всички с делата и изкуството си, харесай се на малцина. Да те харесват мнозина е зло“.

Приятелки, 1917 г.

„Приятелки“ е доста обтекаемо название за картина, изобразяваща интимните отношения между две момичета. Независимо от еднополовостта на тяхната любов, фигурите са противопоставени: едната е гола, другата – облечена и с покрита глава. Картината е унищожена по време на пожар през 1945 г.

Атина Палада, 1898 г.

Атина Палада, въплъщение на правосъдието, мъдростта и изкуствата, е била символ на Виенския сецесион, художествена група, чийто основател и лидер става Климт през 1897 г. Смята се, че именно с картината „Атина Палада“ художникът, син на известен ювелир, започва да експериментира със злато.

Трите възрасти на жената, 1905 г.

По отношении на картинините на Климт, често напомнящи на икони заради обилната позлата (някога в религиозните среди се е обсъждала кощунствеността на художника), е прието да се говори за „ореоли“ или „аури“ окръжаващи фигурите. Тук на ореола около младите персонажи — дете и майка, е противопоставен ореолът на възрастна жена.

1 2 3Следваща страница