Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Когато рапъри напират да са президенти

Кание Уест започна кампанията си за US-държавен глава с бронежилетка и обещание за $1 млн. за всяка нова майка

Преди Кание Уест по подкрепяше Тръмп, докато не реши, че и той става за държавен глава. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Когато рапъри напират да са президенти

Преди Кание Уест по подкрепяше Тръмп, докато не реши, че и той става за държавен глава. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един милион долара за всяка нова майка, запазване на легалността на абортите и по-добра акустика в американските зали предлага в предизборната си платформа рапърът Кание Уест, който стартира кандидатпрезидентската си кампания в Чарлстън, Южна Каролина. Чернокожият музикант явно иронично е избрал за стартова точка един от градовете на американския Юг, в който е имало най-много чернокожи роби. Именно в Чарлстън се развива и действието на романа „Отнесени от вихъра”.

Най-богатият музикант за 2019 г. (според класацията на списание „Форбс“) има намерение да се бори за гласовете на онези консерватори, които няма да подкрепят Доналд Тръмп в предстоящата надпревара за Белия дом, което мнозина намират за голяма шега.

На 20 юли, когато бе първото събитие от кандидатпрезидентската си кампания, Уест се появи с бронежилетка, без микрофони, затова често се налагаше да моли аудиторията от няколкостотин души за тишина, разказват редица американски издания. Рапърът използва ситуацията, за да отбележи няколко пъти, че няма да използва президентската власт, за да заглуши гласовете на избирателите. Без да представи ясна платформа какво точно ще направи, ако стане държавен глава на най-влиятелната страна в света, Кание Уест засегна теми от теологията, говори за абортите, корпоративната власт и предложи жените, които раждат, да бъдат подкрепени с 1 млн. долара държавна помощ.

Коментарите му за расизма предизвикаха недоволство сред публиката.

„Хариет Тъбман всъщност никога не е освобождавала роби, просто е накарала робите да работят за други бели хора“, вметна той в хаотичната си реч.

Тъбман е аболиционистка и борец за граждански права, една от най-уважаваните фигури на XIX в. В Америка е широко известна нейната история от 1849 г., когато 27-годишна успява да избяга от плантацията на робовладелеца си. По-късно се връща в Юга и помага на други роби да вкусят свободата, изграждайки мрежа от сигурни маршрути и подслон. Популярна е и с приноса си за движението на суфражетките.

Емоционалният апогей на събитието с Кание настъпи, когато кандидатпрезидентът засегна темата за абортите и сподели, че първоначално не е искал да се роди дъщеря му Норт. Тогава получил божествена намеса в живота си. Бог му се явил като смущение в екрана на лаптопа.

„Живеех си живота на рапърите – разказа той. – Бях в Париж с кожените си панталони и лаптопа си, тъкмо нахвърлях креативни идеи. Тогава екранът стана черно-бял и Господ ми каза: „Ако прецакаш моите планове, аз ще прецакам твоите“. Обадих се на жена ми [Ким Кардашиан Уест], тя ми каза, че ще запази детето. Аз ѝ отвърнах същото.

Сълзи рукнаха от очите на Уест, докато сподели друга история – майката на рапъра, която почина през 2007 г. след усложнения от козметична процедура, „спасила живота му“, защото баща му не искал бебе.

„Нямаше да има Кание Уест, защото баща ми бил твърде зает – каза той, хлипайки, криейки с ръце лицето си, преди да изкрещи: Едва не убих дъщеря си! Едва не убих дъщеря си!“

Музикантът помисли и за медийното присъствие в залата:

„Те ще публикуват това, ще ви кажат, че съм луд. Е, светът е луд!“.

Завоите на мисълта му често пъти стигаха до християнството, но разсъжденията му трябваше да бъдат поднесени под формата на викове заради разшумялата се тълпа и липсата на озвучителна техника в залата:

„Всички ние сме равни пред очите на Бога. Понякога хората са подвластни на демони, понякога са контролирани от околната среда, в която се намираме, но всички сме хора на Господ, няма лоши хора. Има такива, които са изгубени, но всички сме Божии хора“.

Събитието като че ли приключи преждевременно заради високия шум, кандидатът за президент се примири, че няма да успее да надвика хората, дошли да го видят.

Намеренията на Уест да се кандидатира за президент бяха обявени на 5 юли, но рапърът вече изпусна сроковете в няколко щата и няма да се появи на бюлетината през есента навсякъде. За други щати все още тече набирането на подписи, за да влезе в списъка с кандидатпрезиденти. Засега за името му ще може да се гласува единствено в Оклахома, където Уест е изпълнил докрай и в срок процедурата. До 23,59 ч. на 20 юли Уест трябва да събере още 10 хил. подписа, за да може и жителите на Южна Каролина да гласуват за него.

Речта в Чарлстън бе приета със смесени чувства от американците, най-вече заради противоречивите коментари за Хариет Тъбман, но и заради притеснения относно психичното състояние на Уест. Проф. Джейсън Никълс, старши лектор по афроамерикански науки в Мерилендския университет, сподели пред Би Би Си, че рапърът преживява „маниакален период“. В предишни свои медийни изяви Уест е споделял, че се е борил с психично разстройство и понякога не приема редовно медикаментите си.

Мнозина обаче споделят теорията, че кандидатпрезидентската му кампания е умел маркетингов ход, който цели да промотира нов албум на музиканта. През уикенда Уест пусна нова публикация в Туитър, за която някои предположиха, че представлява списък с песни от нов запис. Постът вече не може да бъде видян на страницата на рапъра.

Дори и да се появи на бюлетините във всички 50 щата, шансовете на Кание Уест да стигне до Овалния кабинет са минимални, тъй като е независим кандидат, коментират анализатори пред „Варайъти“. Появата му в Чарлстън бе определена от мнозина като „странна“ и „необичайна“, но всъщност тя се вписва добре в серия от други негови коментари или изяви, откакто обяви, че ще се бори за президентския пост.

В интервю за „Форбс“ от 8 юли Уест обяви, че ще се състезава от името на „Birthday Party“ (игра на думи, на англ. език означава „парти за рожден ден“, но в случая се възприема като „Партия „Рожден ден“). Тогава се отрече и от президента Тръмп, когото активно подкрепяше по време на първия му мандат, сподели, че никога не е гласувал и препоръча Джо Байдън – предполагаемия кандидат на демократите, да се оттегли от надпреварата още сега.

Излагайки плановете си за американската политика под негово управление, Уест съобщи, че смята да превърве Белия дом в Уаканда (измислена държава от филма „Черната пантера“ на „Марвел“).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg