Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Днес всеки във Великобритания се пита: Какво ще изберете да загубите?

Отворено писмо на Нийл Геймън, Джон льо Каре, Филип Пулман и още автори с призив към британците да гласуват на евроизборите

Подписалите се в писмото автори се тревожат как ще повлияе Брекзит върху книжния бизнес и се питат: „Колко точно ще изгубим? Една десета? Една пета? Една трета от това, което печелим сега?“. Снимка: ЕПА/БГНЕС  - Днес всеки във Великобритания се пита: Какво ще изберете да загубите?

Подписалите се в писмото автори се тревожат как ще повлияе Брекзит върху книжния бизнес и се питат: „Колко точно ще изгубим? Една десета? Една пета? Една трета от това, което печелим сега?“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Робърт Харис, Джон льо Каре, Нийл Геймън и Филип Пулман са сред имената на редица обичани и признати британски автори, които заявяват в отворено писмо, че „да избереш Брекзит означава да избереш загубата“.

Според тях, обещанията, дадени от защитниците на кампанията Великобритания да напусне Европейския съюз, са твърде невероятни дори за фикцията.

Ние сме хора, които прекарват живота си в опит да направят нещата, които не са истина, правдоподобни и не смятаме, че за Брекзит са положени много усилия в тази насока“, казват писателите, изпратили писмото до „Гардиън“.

Интелектуалците настояват гражданите да гласуват на евроизборите (които в Обединеното кралство ще се проведат утре, на 23 май) и да подкрепят ЕС – „освен ако са наясно, че избират да загубят както за себе си, така и за всички около тях, и са щастливи с това“.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Изглежда, че всяка индустрия и всеки човек във Великобритания е изправен пред един и същи въпрос: Какво ще изберете да загубите? – казват писателите. – Защото преди слушахме за предимствата на Брекзит. Слушахме за светлото бъдеще, повечето пари, възможностите. А сега защитниците на Брекзит само ни уверяват, че няма да е толкова зле, колкото последната световна война.

Всичко от здравната система до автомобилната индустрия ще бъде повлияно от Брекзит, продължава писмото. Износът на книги от Великобритания към останалия свят формира 60% от постъпленията в бранша, а 36% от изданията заминават за Европа.

Сред политиците е модерно да се подсмихват на креативните индустрии, но нашата работа е работа точно като другата и точно като другата може да се случва, само ако ни се плаща. Без да имаме ясна идея как точно ще изглежда Брекзит е невъзможно да знаем колко точно ще изгубим. Една десета? Една пета? Една трета от това, което печелим сега?“, се питат авторите.

Романистът Ник Харкауей и Су Чарман-Андерсън работят заедно по текста на писмото. Казват, че идеята за него възниква инцидентно:

Почти всички автори и хора, работещи в креативните индустрии, са ужасени от Брекзит. Голяма загуба и голяма бъркотия е“, коментира Харкауей.

След като създават писмото, двамата се свързват с няколко важни имена от литературата и получават незабавен  отговор. Първоначалната идея била писмото да се адресира до Джереми Райт, главен прокурор на Англия и Уелс и политик от Консервативната партия, но решили, че това няма да доведе до нищо.

Но правителството не може – няма да посмее – да игнорира всичките гласове, които крещят „Стига!“ – казва Харкауей. – Защо да пишеш на някого, който знаеш, че няма да ти обърне внимание? А и правителството е зациклило. Затова всичко опира до хората, до медиите и до гласуването. Хората трябва да излязат и да гласуват, да кажат на своите депутати и евродепутати, да кажат на партиите и един на друг какво искат.“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах