Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дневникът на „българския Ленин“ Георги Димитров излиза на руски

Книгата е посветена на 75-годишнината от края на Великата отечествена война

Дневниците на Георги Димитров са били публикувани частично няколко пъти – в САЩ и в Европа. Снимка: Уикипедия - Дневникът на „българския Ленин“ Георги Димитров излиза на руски

Дневниците на Георги Димитров са били публикувани частично няколко пъти – в САЩ и в Европа. Снимка: Уикипедия

Дневникът на българския комунистически лидер Георги Димитров в годините от 1941 до 1945 ще бъде издаден на руски от издателство „Кучково поле“, съобщи издателството на сайта си. Поводът е 75-годишнината от края на Втората световна война, наричана в Русия Отечествена.

В анотацията към записките на коминтерновския лидер се казва:

„Георги Димитров (1882 – 1949) остава в историята на ХХ век като непоколебим борец против фашизма, деец на международното комунистическо и работническо движение, национален лидер на следвоенна България. По-малко известна за руския читател е дейността на Димитров, насочена към мобилизация на всички сили на оглавявания от него Коминтерн за разгръщането в Европа на антифашисткото съпротивително движение, за отстояване на свободата и независимостта на Съветския съюз в годините на Великата отечествена война. В публикуваната за пръв път на руски език обширна част от личния му дневник от 22 юни 1941 до 9 май 1945 г. детайлно се развива участието на комунистическата и антифашистка политическа емиграция непосредствено в действията на Червената армия, в разузнавателната, диверсионната, пропагандната работа сред военнопленниците…“

В томчето са включени и писмата, които Димитров си е разменял лично със Сталин, Тито, Мао и много други комунистически лидери по света. Издателите уточняват, че партийният лидер е бил наричан „българският Ленин“.

Оригиналните дневници са писани на няколко езика – когато Димитров е в България, той попълва дневника си на български, в Съветския съюз – на руски, а в Германия – на немски.

В предговора, написан от Гаел-Жорж Мулек, съветник по Русия и Евразия във Френската академия на науките, се припомня значителна част от българската история от първата половина на ХХ век, включително и атентатът в църквата „Света Неделя“, като се подчертава ролята на БКП в него и в събитията през 1923 г.

Дневниците на Георги Димитров са били публикувани частично няколко пъти – в САЩ и в Европа. В България избрани части от тях са издадени от „Изток Запад“ през 2003 г.

Руското издателство „Кучково поле“, създадено през 1992 г, е специализирано в историческа литература, мемоари, културология и изкуство. В каталога му присъстват мемоари и биографии на вече забравени политически, обществени и културни дейци от близкото и далечното минало.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg